Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dalić o neuspjehu bh. tima: Džaba Džeko i Pjanić kada Zmajevi nisu tim

Preuzmite sliku

Zlatko Dalić, trener rođen u Livnu, 2018. godine ispisao je nove stranice historije fudbala u Hrvatskoj.

Odveo je Vatrene do srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i tako nadmašio uspjeh koji je ostvario Miroslav Ćiro Blažević, koji je stigao do bronze.

U razgovoru za Meridianbetsport govorio je o rodnom Livnu, reprezentaciji Hrvatske, a dotakao se i Zmajeva, koji su pod palicom Ivayla Peteva zapeli u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

– Mislim da reprezentacija BiH zaslužuje puno više. Ima mnogo dobrih igrača koji sjajno igraju u Evropi. Perjanice su Edin Džeko, Miralem Pjanić i mislim da se to može puno bolje.

Osnovni problem je što nisu tim, a bez tima nema ništa. To se dešavalo i Srbiji, do dolaska novog selektora Stojkovića. On je posložio stvari, napravio timsku atmosferu i plasirali su se direktno na Svjetsko prvenstvo.

  • A kvalitet igrača je postojao i ranije. Generalno, na ovim prostorima ima mnogo kvaliteta i talenta. Žao mi je da BiH nema taj iskorak. Da su se plasirali na Mundijal, sve bi bilo puno drugačije. Nisam dovoljno upućen da bih više komentarisao, ali mislim da fudbalska reprezentacija BiH treba i mora više biti tim – kazao je Dalić, naglasivši kako ne krije da je rođen u Livnu:

    – U Livnu sam živio 18 godina, a u Varaždinu 30. Više vremena sam proveo u Hrvatskoj, nego u Livnu. Ali ovdje je moja porodica, ovdje sam rođen i nikada to nisam zaboravio. Možda se neko stidi svoga porijekla, ali ja nisam takav.

    Ja sam se ovdje rodio, ovdje sam počeo, naučio prve fudbalske korake. Ovdje sam se oformio kao osoba, čovjek, kao neko ko nešto može da napravi. I to me usmjerilo. Zato se nikada nisam bojao reći odakle sam. Ja sam iz Livna, Livnjak sam i ja sam čovjek koji to kaže punog srca.

    Ali žao mi je da kada dođem ovdje, vidim da to nije onako kako sam zamišljao. Sve je gore i gore, ljudi odlaze, nema mlađih, a ni moja generacija više nije tu. Ipak, ja volim doći i ovdje se osjećam kao doma.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje