Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dalić: Nije ovo Hrvatska kakvu sam želio, nismo na nivou…

Preuzmite sliku

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić na konferenciji za medije osvrnuo se na utakmicu protiv Češke i najavio meč protiv Škota.

“Naravno da nisam sretan ni zadovoljan niti se osjećam komforno. Nije Hrvatska kakvu sam zamišljao i htio. Ne igramo dobro. Nije ono što sam mislio, što je bila ideja kad sam počeo pripreme, ali dobili smo zadnju šansu da popravimo to u zadnjem kolu grupne faze i pobjedom se plasiramo dalje. Samo o tome moramo razmišljati, podići atmosferu koliko možemo i biti pozitivni. Ali jako dobro sam svjestan da ovo nije Hrvatska kakvu ja želim”, rekao je Dalić.

Šta je tome razlog?

“Neću tražiti krivce pojedinačno niti mi je to posao. Nismo kompaktni, pogotovo to nismo bili u prvom poluvremenu. Jako loše ušli smo u utakmicu. Sedam, osam igrača došlo je nakon povrede iz klubova i nismo se uspjeli složiti. Ideja mi je bila potpuno drugačija. Loše prvo poluvrijeme, protivnik je bio brži na lopti, ali nisu nam složili šansu. Dobili smo gol iz penala koji po meni uopće nije bio. Lovren nije imao namjeru udariti igrača, nego skakao na loptu kao što i inače skače. Nakon toga imali smo šansu Rebića, ranije i onaj korner za Perišića. U drugom poluvremenu bili smo bolji, ali ne dovoljno za pobjedu. Česi su imali taj penal, a nama se nije vratilo kroz zicer.”

Gdje biste sad svrstali reprezentaciju?

“Tamo gdje i jesmo. Tu smo, nismo se nametnuli. To nije Hrvatska koja ohrabruje, kakva bi trebala biti. Mi nismo sad na nivou, ali imamo šansu popraviti se u utorak i pobjedom bismo išli dalje. Ali nemamo puno stvari za koje se baš možemo uhvatiti. Sad smo u borbi za najboljih 16.”

“Imao sam viziju kako bismo trebali izgledati, ali gledajući treninge, tražili smo najbolja rješenja. U kakvom su stanju igrači, što smo napravili i po tome smo slagali priču. Uvijek bi neko imao sitan problem, nismo slagali situaciju na osnovu nečeg iluzornoga, nego onoga što smo vidjeli na treningu. Probali smo nešto protiv Belgije i Engleske, nije išlo. Sad nam ostaje složiti brzu i motoričnu ekipu za Škotsku. Probali smo, tražili smo. Nismo radili neke kombinacije bezveze, bez ideje, nego smo probali izvući najbolje prema onome što smo vidjeli na trening”, kaže Dalić.

Ima li šta pozitivno?

“Drugo poluvrijeme sigurno je bilo bolje. Vidjeli smo da su Česi dosta otvoreni na bokovima, Coufal ide naprijed i iza njega ostaje prostor. Htjeli smo da Brekalo iskoristi taj prostor, a Perišić da ide jedan na jedan i stvara višak, da se ubacuju Brekalo i Kramarić u prazan prostor između linija. To smo napravili samo jednom, kad je Rebić imao zicer. Očekivali smo i više takvih situacija. Išli smo u bespotreban presing, to je bilo sve samo ne dobro. U drugom poluvremenu bili smo malo organiziraniji i to nam treba biti neki putokaz.”

“Protivnik je trčao dosta više od nas, to pokazuje i rezultat. A rezultat je taj koji ti daje motivaciju, koji stvara atmosferu, a mi ga nemamo. Nama treba rezultat da se situacija složi drugačije. Stalno smo u minusu, ne možemo ući u normalan ritam. Zato su obje stvari u pitanju. Fizika? I oni koji su u prvih 11 imali su problema s kojima su došli, nismo ih riješili. Ne možemo više poraditi na tome, ali psihološki se trebamo dići i pokušati to riješiti”, rekao je.

Zašto je Lovren pucao slobodnjak?

“Vježbali smo slobodnjake, išlo ga je na treningu, pitao je Luku. Ne bih rekao da je to rašomon. U redu, nema neke velike logike da stoper puca penal, ali prepustio mu je Luka zbog treninga dan prije.”

Kako vidi Škotsku?

“Trebali su puno bolje proći protiv Češke. Imali su šanse, ali primili gol kakav su primili, pogotovo onaj drugi s centra. Jučer su protiv Engleza isto dobro igrali. Oni će biti isti, i oni mogu u drugi krug pred svojim navijačima i bit će teško. Protivnik nema veliku kvalitetu, ali ima centarfora koji stalno gazi, koji ide na skok, Robertsona koji ide po lijevoj strani i ubacuje se. Moramo pripaziti na to.”

Barišić?

“Danas će se priključiti treningu, ali moramo vidjeti koliko je dobro da nakon sedam, osam dana uđe u utakmicu.”

Je li veći pritisak sad ili je bio prije Ukrajine, kad je došao?

“Cijela moja karijera i život je težak. Ja od borbe ne odustajem i ne bježim od odgovornosti. Još sam pun snage i rekao sam dečkima da vjerujem u njih, u sebe, u ljude oko mene i da još imamo snage, hrabrosti, odgovornosti, ponosa i inata da u utorak pokažemo i dobijemo utakmicu. Svi su nas otpisali i prekrižili i to nam mora biti motiv da napravimo taj klik, da okrenemo situaciju u svoju korist. Razumljivi su mi svi napadi i kritike, ne bježim od njih, ali reprezentacija zaslužuje podršku zbog svega što smo napravili prije i zbog šanse koju nam je dragi Bog dao. Vjerujem da smo kadri to.”

Kakva je poruka za navijače?

“Nikad nismo kalkulirali, nismo to radili ni u Rusiji protiv Islanda, ništa nismo namještali i slagali da bi nam bilo lakše. Cilj ostaje proći grupu. U ovoj situaciji sve bih dao da to napravimo, da pokažemo snagu i inat, da sami sebi dokažemo da vrijedimo. Da ne izgubimo sve skupa olako. Nakon Svjetskog prvenstva išli smo na drugi proces, kvalifikacije za Euro koje smo prošli glatko, Wales, Slovačka i Mađarska su na Euru, nije bilo loše. Prva Liga nacija, bili smo do zadnjih 10 minuta na Final Fouru. Druga je bila lošija. Ali igrali smo dobro protiv Francuza, protiv Portugala, jedino je loše bilo protiv Švedske. Ali sad moramo pokazati sami sebi da možemo, da se iskupimo i napravimo više. Ali moramo pokazati više, ne dopustiti da protivnik trči više od nas i ne gubiti vjeru.”

Koliko promjena očekivati?

“Morat ćemo napraviti dvije, tri promjene, pokušati naći igrače koji će donijeti veću energiju i trku, to ću sigurno napraviti. Zamjene protiv Češke? Ne mijenjam zato što ja to želim, nego što možemo bolje. Kad sam vadio Broza, htio sam da imamo više igrača u završnici. Brozović je bio u najlošijem stanju između njega, Luke i Kovačića protiv Engleske. Htjeli smo Kramarića staviti iza špice i pokušati s dva brza krila napraviti i iskoristiti rupe, i s Rebićem da ulazi u šanse pet ili sedam puta, a napravio je jednom. Sigurno se Brozović vraća u ekipu. Uvođenjem igrača više u napadu nismo puno dobili naprijed, a izgubili smo u defenzivi.”

Jeste li gledali Škote na Wembleyu?

“Pogledat ću poslije ovoga. Stavili su malog veznjaka u prvu, što je bilo hrabro. Preskaču igru, fajt, borba. Tako i mi moramo stajati.”

Koliko je uključen u pregovore s klubovima?

“Nije bilo nikakvih kontakata. Mene to ne zanima, uopće o tome ne razmišljam. Sav fokus mi je na Euru. Niti znam što o tome niti se uključujem u to.”

Vlašić?

“Došao je na pripreme bez utakmice zadnjih mjesec dana u klubu, kao i dobar dio igrača, nakon povrede koljena koja je zaliječena. Zbog toga je propustio neke stvari na početku priprema i koristili smo ga kao drugog igrača, koji ulazi s klupe. Bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač u kvalifikacijama, kad je bio u punoj formi, i odgovara mu kad je iza špice kao zadnjih pola sata protiv Češke. Nije on izgubio poziciju, mučio ga je aduktor i nije mogao šprintati kako je htio. Ima energiju, ali morali smo ga malo poštedjeti zbog te stvari.”

Budimir na klupi?

“Bio je na klupi dosad kao treća špica, dao sam šansu drugim igračima zbog drugačijeg načina igre. Nismo toliko preskakali igru, Bruno je tu dominantniji, ali htjeli smo nešto drugo. Falilo je okomitosti, zato sam stavio Rebića. Petković je ušao korektno i imao zicera koji zabija. Obično odgodi i ostavi si prostor, ovaj put to nije napravio. Ono što vidim, tako slažem. Gledam šta igrači rade, tako se ponašam. Tražim još ono što je najbolje. Pokušavam iščupati situaciju. Nemamo standardnost. U Rusiji su svi mogli nabrojati sastav, a sad to nemamo. Puno vrtimo.”

Jesmo li fizički adekvatno pripremljeni za Euro?

“Jesmo malo hendikepirani jer smo došli s povrijeđenih sedam, osam igrača koji nisu došli u punoj moći. Ni Kovačić nije igrao zbog povrede, Vlašić, Lovren, Vrsaljko… Ima puno razloga, ali neću ih tražiti. Razlog sam ja.” (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje