Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ćiro Blažević: “Možemo proći grupu, gol Ibiševića imao je veliki psihološki značaj”

Preuzmite sliku

Mesijeva rečenica sve govori, a on je rekao „bojao sam se do zadnje minute“, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Miroslav Ćiro Blažević, bivši selektor BiH i Hrvatske, komentirajući sinoćnji meč BiH i Argentine. To je najveći kompliment koji smo mogli dobiti, ističe Blažević koji je sa Hrvatskom bio treći na svijetu.

Ja sam jako ponosan na sve naše aktere. Oni su protiv jednog renomiranog svjetskog šampiona odigrali hrabro, muški. Ovaj gol Ibiševića koliko god nije imao neki značaj na konačni rezultat, ustvari imao je veliki psihološki značaj – kaže on.

Prema njegovim riječima, ova predstava je razlog da bh. igrači dobiju neophodno samopouzdanje i da riješe problem Irana.

Čini se da je Iran najozbiljniji protivnik, bolji od Nigerije po meni. Ja sam trenirao Iran, Nigeriju sam dobro gledao, ali ja mislim da će BiH proći u drugi krug. Ja ih dobro poznajem, ako BiH nastavi s ovakvim elanom, sa ovakvom drskošću, ali mislim pozitivno,  onda neće imati problema sa Nigerijom ni sa Iranom. Ja sam gotovo siguran da možemo proći grupu – kaže Blažević.

Na pitanje da uporedi prve nastupe BiH i Hrvatske, obje reprezetacije poražene u prvom kolu od najboljih južnoameričkih reprezentacija, Blažević kaže da su izgledi oba tima jednaki i dobri.

BiH je igrala sa jednim kapacitetom, gotovo stopostotnim, Hrvatska je nažalost imala dva igrača koji nisu dali očekivani učinak. To su Rakitić i Kovačić. Zato mislim da Hrvatska ima šansu da ide dalje. Izgledi su nam podjednaki i uistinu veliki – dodaje on.

Blažević je također primjetio dobru partiju mladih bh. igrača posebno Muhameda Bešića, te dodaje da će očekuje da tako nastave.

Bit će još prilika da se mnogi afirmiraju i mnogi kompromitiraju, ako ne budu bili dovoljno pametni da znaju da je fudbal posao permanentnog samopotvrđivanja. Ako si danas odigrao odlično, a sljedeću već nisi onda si odmah kompromitirao onu prvu utakmicu. Bešić vjerovatno ima uvid u ovaj fenomen i vjerujem da će nastaviti sa svojim predstavama da bi se definitivno afirmirao na ovom SP – istaknuo je.

U svakom slučaju, dodaje, BiH je pokazala jedinstvo – jedan za sve, svi za jednog.

– Da nije bilo tako, ne bi ostavili takav dojam protiv jednog kvalitetnog protivnika kao što je Argentina – kaže popularni Ćiro za NAP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje