Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ćiro Blažević i Meša Baždarević složni oko Regionalne lige: Ništa ljepše od toga

Preuzmite sliku

Nakon ideja o formiranju Superlige, ponovo je pokrenuta medijska priča o mogućoj Regionalnoj ligi, a na tu temu su za Kurir govorili bivši selektori BiH, Miroslav Blažević i Mehmed Baždarević.

– Oduvijek sam za regionalnu ligu, ali je očito neću doživjeti. Stalno se priča o njoj, a niko ništa da preduzme. A ta liga bi mogla na mnoge pozitivno da utiče, pa čak i na one buntovnike da se što prije prilagode novim uslovima fudbalskog tržišta. U početku bi možda bilo izliva mržnje, ali tokom vremena bismo se svi navikli, spasla bi ratnohuškačka atmosfera i igrali bismo fudbal kao ovi danas košarku u ABA ligi. Pa gdje ćeš ljepše od toga da ponovo gledaš Dinamo i Zvezdu, Hajduk i Partizan, Olimpiju i Želju, Vardar i Sarajevo…, kazao je Ćiro Blažević.

– Za mene je tu najveće pitanje organizacija cijelog takmičenja. Hoće li se mijenjati iz godine u godinu, koliko će klubova biti, koliko iz koje države… Kako će se ulaziti u regionalnu ligu? Da li će klubovi kroz domaća prvenstva ulaziti u regionalnu ligu? Ja sam za, zapamtio sam onu našu ligu koja je bila jača i od Bundeslige. Ali koliko je ona danas realna? Ne bojim se mogućih problema ili nekih nereda, pa nereda ima svuda, u svim ligama. Mislim da bi bilo pametno za napredak svih klubova napraviti takvu ligu. Pa zamislite da idu iz Beograda u Sarajevo, Split, Ljubljanu, Skoplje… Divno! Bilo bi kao evropsko takmičenje, riječi su Mehmeda Baždarevića.

Trenutno se na Balkanu igra šest regionalnih liga i to u košarci, vaterpolu, muškom i ženskom rukometu, hokeju.

Legenda Zvezde i Vardara, Darko Pančev je također za, dok Predrag Mijatović, Dragan Stojković i Darko Milanič su za Kurir potvrdili da je ideja nerealna i da bi bezbjednost bila upitna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje