Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cirkus od utakmice: Sve za novac (VIDEO)

cirkus utakmica
Preuzmite sliku

Da su fudbaleri, posebno nižerazrednih klubova, spremni učiniti svašta za novac pokazuje primjer iz Međuopštinske lige RS u grupi Gradiška Istok.

\"cirkusUtakmica posljednjeg kola između Budućnosti iz Donjih Galjipovaca i Vrbasa iz Prijebljeza završena je rezultatom 10:7, ali ni činjenica da je postignuto čak 17 golova nije toliko sporna koliko to da su to većinom autogolovi dvije ekipe.

Rezultat ove utakmice uticao je na rasplet u vrhu tabele gdje trećeplasiranoj ekipi Tamarisa nije odgovarala pobjeda Vrbasa, jer bi u tom slučaju izgubili treće mjesto koje vodi u braža za plasman u viši rang.

Uprava Tamarisa zbog toga je igračima Vrbasa platila 2.000 KM da ne pobjede, ali i domaćim fudbalerima 1.000 KM da pobjede, s tim da jedni nisu znali da su i drugi premirani, piše \”Press RS\”.

Poslije prvog poluvremena ekipa Budućnost je vodila 3:2 i sve se odvijalo prema planu. Domaći fudbaleri su pred svojim navijačima vodili, imali su u džepu 1.000 KM i sve je bilo idealno do trenutka kada su saznali da su gosti dobili duplo više novca da izgube.

To im se nikako nije svidjelo pa su odlučili da se osvete upravi kluba iz Mrčevaca. Fudbaleri Budućnosti odmah su počeli da daju autogolove pa se rezultat vrlo brzo preokrenuo sa 3:2 na 7:3 u korist gostiju.

Tada je nastao novi problem jer je ekipa Vrbasa prema dogovoru trebala da izgubi i dobije obećanih 2.000 KM pa je uslijedila serija autogolova na drugoj strani, a fudbaleri Vrbasa u pojedinim trenucima su čak branili gol Budućnosti kako ne bi ponovo došlo do neočekivanog obrta.

Nakon nekoliko autogolova Vrbasa farsa je ipak prekinuta kada su obje ekipe vjerovatno uvidjele da je najbolje da ispoštuju prvobitni dogovor pa je Budućnost postigla nekoliko golova na \”pravoj strani\” i meč je završen pobjedom Budućnosti 10:7.

Nesportsko ponašanje fudbalera obje ekipe primijetio je naravno sudija Velibor Gigović koji je strijelce namjernih autogolova \”nagrađivao\” žutim kartonom, ali pred kraj mu je ponestalo mjesta da upiše sve strijelce, kao i delegatu koji je u obrascu zapisnika imao mjesta za \”samo\” 14 golova.

Upravo zbog tih problema zapisnik nije bio odmah završen poslije utakmice i nije bilo jasno koliko golova je ispravnih a koliko autogolova, ali on će biti dostavljen u nadležni fudbalski savez i očekuje se rekacija komesara Međuopštinske lige grupa Gradiška koji je priznao da je čuo da je bilo neregularnosti na ovom meču.

\”Čuo sam da je bilo sumnjivih dešavanja, ali još nemam zvanične informacije o ovoj utakmici. Nisam razgovarao sa službenim licima, niti se neko žalio na ishodm tako da u ovom trenutku ne mogu ništa da kažem. Zapisnik danas mora biti dostavljen u savez. Kada dobijem izvještaj, znaću više. Ukoliko se tvrdnje o autogolovima pokažu kao tačne, reagovaću kako pravila nalažu. Iskreno, nikada nisam bio u takvoj situaciji\”, rekao je Vezmar.

Zanimljivo je bilo objašnjenje predsjednika Budućnosti Dragana Ančića o dešavanjima na ovoj utakmici.

\”Nismo imali nikakav rezultatski imperativ, ali očigledno ni naš protivnik nije grizao iako je mogao u viši rang. Igrači Vrbasa su sami sebi davali golove. To je iznerviralo naše mlade igrače, pa su i oni postigli nekoliko autogolova. Odmah sam urgirao i rekao da prekinu kako bismo sezonu pošteno priveli kraju. U fudbalu sam 30 godina, ali ovako nešto nikad nisam doživio. Ovo je cirkus\”, rekao je Ančić.

Na drugoj strani, predsjednik Vrbasa nije želio da priča o ovome i sve što je rekao je \”Nemam komentar\”.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: