Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Celticu prijeti kazna UEFA-e zbog isticanja palestinskih zastava

Preuzmite sliku

Fudbalski klub Celtic, prema navodima škotskih medija, mogao bi se suočiti sa sankcijama Evropske fudbalske federacije (UEFA) zbog isticanja palestinskih zastava njihovih navijača tokom utakmice play-offa za Ligu šampiona protiv izraelskog Hapoela Beer Sheve, koja je okončana rezultatom 5:2, javlja Anadolu Agency (AA).

Navijači, poznatiji kao grupa “Zelena brigada”, smješteni u novom sigurnom dijelu “Celtic parka” za stajanje tokom sinoćnje utakmice istakli su zastave Palestine.

Navijače je prije utakmice upozorila škotska policija da ne ističu zastave, jer se svako ko to uradi suočava sa mogučnošću hapšenja, dok UEFA svojim propozicijama zabranjuje isticanje bilo kakvih politički motivisanih parola ili zastava.

S obzirom da je protivnik Celtica bio izraelski klub, UEFA bi mogla čin mahanja palestinskim zastavama okarakterisati kao političku provokaciju.

Celtic je tokom posljednjih pet godina zbog raznih prekršaja kažnjavan čak osam puta od UEFA-e. Ukupno, klub iz Glasgowa je kažnjen sa 123.000 funti (oko 143.000 eura) zbog raznih prekršaja na evropskim utakmicama, kao što su korištenje baklji, zabranjenih transparenata, te neprihvatljivo ponašanje navijača, ali i tima.

Škotski mediji navode da se Celtic, ukoliko bude kažnjen, suočava sa mogućim zatvaranjem dijela tribina za navijače na svojoj sljedećoj evropskoj utakmici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,