Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bura u Nogometnom savezu: Budžet bez rebalansa probijen za tri miliona KM (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nakon nekoliko mjeseci mira, ponovo bura u Nogometnom savezu BiH. Tri člana Izvršnog odbora ove sportske asocijacije terete predsjednika Saveza Elvedina Begića za potpisivanje sumnjivih ugovora, nepotizam, nepoštivanje Statuta, milionsko probijanje budžeta.

Nakon što niko od odgovornih u Savezu nije reagirao na njihove navode, najavljuju i podnošenje kaznenih prijava.

Amer Halep, Senad Islam i Ibrahim Adilagić u disciplinskoj prijavi naveli su netransparentno trošenje novca, potpisivanje sumnjivih ugovora bez znanja članova Izvršnog odbora što je suprotno Statutu Nogometnog saveza. Dalje, navode kako je budžet Saveza bez rebalansa probijen za tri miliona maraka te da nema finansijskog izvještaja. Namjeravaju podnijeti i kaznenu prijavu na što im je, kako kažu, zbog neugodnih pitanja, predsjednik Saveza Elvedin Begić prijetio odmazdom.

Jedno od neugodnih pitanja je i prijateljska utakmica protiv Argentine. Izvršni odbor dobio je informaciju da agencija koja organizira tu utakmicu u Sjedinjenim Državama snosi sve troškove puta i boravka. Zbog toga je odobreno odigravanje. Međutim, kasnije je u izvještaju o rashodima budžeta napisano kako je ta utakmica Savez koštala 350 hiljada maraka. Trojac iz Izvršnog odbora tvrdi – takvih je sumnjivih ugovora bilo još.

Sumnja se i na nepotizam i korupciju. Mirsad Ćatić, koji je u Brazil putovao kao komesar za bezbjednost Saveza, vlasnik je zaštitarske kuće Securitas. U isto vrijeme njegovi zaštitari obezbjeđuju utakmice nogometne reprezentacije. Securitas je, kako stoji u izvještaju NS, u prošloj godini, naplatio 235 hiljada maraka za osiguranje četiri utakmice reprezentacije u Zenici.

U međuvremenu, od podnošenja prijave do iznođenja detalja u javnost, Amer Halep je postao suspendirani član Izvršnog odbora. I to pod poprilično nejasnim okolnostima. O njegovoj suspenziji ali i o ugovoru sa Adidasom, ulozi brata Emira Spahića u sklapanju tog ugovora, spisku putnika u Brazil o trošku Saveza, te o odluci da se i predsjeniku Begiću isplati premija za plasman na Svjetsko prvenstvo u visini od 20 hiljada dolara, deset dana smo pokušavali dobiti njegov komentar. Uredno nas je ignorirao, ali je, što je vrlo znakovito, dva sata prije objave ovog priloga objavljeno zvanično saopćenje o Halepovoj suspenziji na stranici Nogometnog saveza. Bez odgovora na bilo koje pitanje na koje smo tražili odgovor. (Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,