Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bundesliga: Ovaj fudbaler proglašen je najproblematičnijim među kolegama

Preuzmite sliku

Publika na Volksparkstadionu izvikivala je ime Bakeryja Jatte i ustala kako bi pljeskom pozdravila Hamburgovog krilnog napadača tri minute prije kraja utakmice.

Postigao je treći pogodak za domaću ekipu u pobjedi 3:0 protiv Hannovera u utakmici 2. Bundeslige u nedjelju popodne, ali to je bio samo dio razloga za ovu eksploziju emocija. Iskreno slavlje gambijskog nogometaša bilo je simbolički izraz potpore za najproblematičnijeg čovjeka u njemačkom nogometu, za The Athletic piše Raphael Honigstein.

Sve do 7. augusta ove godine 21-godišnjaka se smatralo primjerom uspješne integracije. Iz Gambije je došao 2015. preko Italije, kao 17-godišnjak bez roditelja.

  • Nakon uspješne probe godinu kasnije, Hamburger SV mu je ponudio profesionalni ugovor za prvu momčad. Ali prije tri sedmice Sport-Bildovo otkriće bacilo je tešku sumnju na ovu priču u Pepeljuginom stilu.

    Njemački je časopis utvrdio da je Jatta zapravo 23-godišnji Bakary Daffeh, bivši gambijski U-20 reprezentativac i profesionalni nogometaš u nizu afričkih klubova, koji je u Njemačku došao s lažnim identitetom. Sport-Bild citira njegove bivše trenere, koji vjeruju da su Jatta i Daffeh ista osoba. I HSV je isprva imao nedoumica, otkriva Der Spiegel, ali klub je prihvatio Jattinu priču kad je lokalno imigracijsko tijelo prihvatilo njegov gambijski pasoš kao originalni. FIFA je također izjavila da je s Jattinim dokumentima sve u redu. Jatta je u mladosti bio registrovan za gambijski klub Brikama United, za koji je Daffeh igrao nekoliko godina ranije.

    Kontroverza je, međutim, potresla 2. Bundesligu. Nürnberg, Bochum i Karlsruher, koji su redom bili poraženi od HSV-a, uložili su Njemačkom nogometnom savezu žalbe na ishode utakmica na temelju valjanosti Jattine registracije.

    Desničari su jedva dočekali priliku za napad

    Predvidljivo, desničarski su političari iskoristili ovu priču za svoje interese. U postu na društvenim mrežama stranka Alternative für Deutschland (AfD) optužila je Jattu za “davanje očito netačnih izjava, kao i stotine hiljada drugih ilegalnih imigranata” i nazvala klupsko oslanjanje na autentičnost njegove putovnice “lijepim primjerom bezgranične naivnosti njemačkih dobrotvora”. “U Gambiji uz nekoliko dolara i prave prijatelje možete dobiti pasoš na bilo čije ime”, dodali su.

    Neki dijelovi njemačkog društva su nažalost reagovali na ove zapaljive komentare. Karlsruherovi su navijači nemilosrdno izviždali Jattu u gostujućoj pobjedi HSV-a 25. augusta, a kasnije je Jatta privatno govorio o neprospavanim noćima. Njegov jeadvokat Thomas Bliwier rekao kako je nogometaš pod značajnim pritiskom.

  • “Raspoloženje je postalo toksično. Animozitet prema Baki se pojačao. Izrugivanje i nazivanje raznim imenima ne bi se trebalo događati u civilizovanim društvima”, rekao je HSV-ov trener Dieter Hecking nakon utakmice s Karlsruherom. Hamburgov veznjak Aaron Hunt kaže kako je afera “tužna za cijelu HSV-ovu porodicu i za cijeli grad. Priča koja se temelji samo na posrednim dokazima uskoro će prerasti u kampanju koja je nedostojna čovjeka. To je čista polemika, clickbait na štetu pojedinca.”

    I ostali su se svojim komentarima uključili u raspravu. Ewald Lienen, tehnički direktor Hamburgovog gradskog suparnika St. Paulija, kaže kako nema razumijevanja za službene žalbe: “Jatta se ovdje integrisao, zarađuje novac i plaća porez. Pomalo je sramotno žaliti se nakon zasluženog poraza u kojem je cijela HSV-ova ekipa igrala dobro.”

    “Ne tražite bodove koje niste zaslužili preko leđa izbjeglice”

    S ovim se riječima složio i 45-godišnji Daniel Thioune, trener Osnabrücka: “Oni koji ne mogu osvojiti bodove protiv HSV-a ne bi do njih trebali pokušavati doći preko leđa izbjeglice. Radi se o etičkim vrijednostima. Izrugivanje Karlsruherovih navijača bilo je potpuno nekorektno. Ne bih to tolerisao našim navijačima.”

    Tokom nedjeljne utakmice s Hannoverom nije bilo negativnih reakcija. Hamburger SV i Hannover imaju tradicionalno dobre odnose, a navijačke skupine i dužnosnici kluba iz Donje Saske apelirali su na korektnost prije početka utakmice.

    “Ja ne radim za savezni ured za pasoše i nisam pravnik. Pravne implikacije za mene nisu relevantne”, rekao je trener Hannovera Mirko Slomka, ne isključujući mogućnost da u budućnosti bude još žalbi i protesta.

    Vladin ured koji ispituje valjanost Jattine dozvole boravka dobio je ovjerenu kopiju njegova rodnog lista iz Gambije. No četiri kluba koji su dosad uložili žalbu odlučni su nastaviti postupak.

    Nürnberg je navodno pronašao ključnog svjedoka, spremnog potvrditi navode Sport-Bilda. Sane Seydou, predsjednik senegalskog kluba Casa Sports, u kojem je Daffeh igrao pola sezone 2013./2014., trebao bi svjedočiti sljedećeg ponedjeljka pred Disciplinskom komisijom Njemačkog nogometnog saveza. Zanimljivo je da nema podataka o Daffehovoj profesionalnoj karijeri nakon ljeta 2015. godine.

    Malo je vjerovatno da će rezultati postupka Njemačkog nogometnog saveza imati bilo kakvog uticaja na nogometašev pravni status, ali neke javne reperkusije, kao i želja za politizacijom slučaja, svakako će ostati. Kako je pokazala prošla nedjelja, Hamburgerovi navijači postat će još glasniji u svojoj podršci Jatti. Što se njih tiče, nema nikakve sumnje u identitet njihova krilnog napadača. Bakery Jatta je jedan od njihovih. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,