Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Buffon nakon 17 godina napušta Juventus: Bilo je to predivno putovanje

Preuzmite sliku

Gianluigi Gigi Buffon, legenda svjetskog nogometa, u 40. godini i nakon 17 i po godina u Juventusu, objavio je da napušta klub čiji je simbol.

Prestanak igranja za najbolji italijanski klub obznanio je na konferenciji za medije u društvu Juventusovog predsjednika Andree Agnellija.

Predsjednik je nabrajao Buffonova postignuća u klubu, s kojim je osvojio devet Scudetta (iako će juventini nabrojati 11), jedan naslov Serie B, četiri kupa, uz 655 nastupa za klub.

Juventusov je rekorder po broju minuta odigranih u Serie A, u kojoj je na terenu proveo 41, 956.

“Sezona je bila naporna i za Gigija puna razočaranja; očekivao je odlazak na SP i rušenje rekorda nastupa u Serie A. Ali, to nije uspio. Ali, zato se na kraju sjajno vratio osvajanjem kupa, a par dana kasnije i Scudetta.

Obavještavam vas da će iduće sezone Wojciech Szczesny čuvati vrata koja je do sada čuvao Gigi i mnogi velikani prije njega.

Gigi ima nekoliko ponuda za nastavak karijere i zna da mu dajem podršku što god on odlučio.”, zaključio je Agnelli uvodni dio oproštajne presice s Buffonom, objavio je portal Index.hr.

Veliki golman zatim se obratio javnosti: “Hvala predsjedniku na njegovim riječima. Drago mi je što vas je došlo toliko puno. Moji principi uvijek su bili iskrenost, lojalnost i borba protiv licemjerja.

Jako sam uzbuđen, ali do ove odluke i ovog dana dolazim sretan i ispunjen. Bilo je to fantastično i predivno putovanje s ljudima koji me vole. Zato sam se uvijek trudio dati sve od sebe.

Ove subote igram zadnju utakmicu za Juventus. Ponosan sam što sam došao ovako daleko i što iza sebe imam utakmice s kojima se možemo ponositi i ja i Juventus.

Kada sam došao ovdje 2001. Juventus je doveo velikog talenta. Ali taj talent postao je šampion i to zahvaljujući Juventusu.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,