Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Buffon: Moja posljednja sezona je motivirajuća, Liga šampiona nije opsesija

Preuzmite sliku

Gianluigi Buffon, sjajni golman Juventusa i italijanske reprezentacije, nalazi se pred svojom posljednjom profesionalnom sezonom za koju kaže da je motivirajuća, ali da mu osvajanje Lige šampiona nije opsesija.

S obzirom da mu je 39 godina Buffon planira nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. objesiti svoje rukavice i penzionisati se.

“Da, ova sezona bi mogla biti moj ‘posljednji poziv’ i to je stvarno ‘naelektrisano’. Biće to posebna sezona, ali želim da je učinim još važnijom tako što ću biti na nivou svog imena, kako bi ‘Juve’ ponovio prelijepe godine koje su iza nas”, kazao je za italijanske medije Buffon i nastavio:

“Liga šampiona je oduvijek bila motivacija za napredak i uživanje u određenim emocijama, poput suočavanja sa nekim igračima na raznim stadionima. Međutim, to što nisam osvojio Ligu šampiona me ne uznemirava i nije mi opsesija. To nikada nije imalo negativan uticaj na mene, pa je tako i sada.”

Juventus je već ovog ljeta doveo zamjenu za Buffona, a to je poljski čuvar mreže Wojciech Szczesny, koji je protekle dvije sezone proveo na posudbi u Romi iz Arsenala.

“Imamo dobru grupu golmana, uključujući Mattiju Del Favera i Carla Pinsoglija. Svi želimo da budemo bolji i to činimo. Prošle sezone Szczesny je bio najbolji golman Serije A. Juventus je uspio da ga dovede zato što će imati dugu budućnost u klubu. Nadam se da mogu da mu pomognem”, kaže popularni Gigi.

Buffon je u Juventus stigao 2001. godine iz Parme za tada nevjerovatnih 52 miliona eura. Na golu “stare dame” stajao je u 622 takmičarske utakmice. Za Italiju je branio 169 puta. Sa Juventusom je u Italiji osvojio sve što se može osvojiti, a sa državnim timom se okitio naslovom svjetskog šampiona 2006. godine. Vicešampion Evrope je bio šest godina kasnije. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: