Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brazilci se opraštaju od Pelea

Preuzmite sliku

Brazilci se opraštaju od legende svjetskog fudbala Edsona Arantesa do Nascimenta Pelea, koji je preminuo 29. decembra u bolnici “Albert Einstein” u Sao Paulu nakon borbe s rakom u 82. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Domaću i strani turisti posjećuju Muzej Pelea u gradu Santos, koji se nalazi na oko 70 kilometara udaljenosti od Sao Paula, i gdje je Pele započeo svoju karijeru. Ovaj muzej je pun eksponata vezanih za fudbalsku legendu Pelea.

Vlada Brazila proglasila je trodnevnu žalost povodom njegove smrti, a komemoracija Peleu biće održana 3. januara na stadionu Urbano Caldeira u Santosu, gdje je proveo najveći dio karijere.

Odlazeći predsjednik Brazila Jair Bolsonaro objavio je na Twitteru da je Pele pretvorio fudbal u umjetnost i radost. Novoizabrani predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva opisao je sebe kao jednog od privilegovanih Brazilaca koji su mogli doživjeti “šou” koji je izvodio Pele.

“Kada bi dobio loptu, uvijek je radio nešto posebno, što je često završilo golom”, napisao je Lula na Twitteru.

Bdjenje za Pelea će se održati u ponedjeljak nakon što njegovo tijelo napusti Sao Paulo.

Ikona fudbala biće sahranjena na privatnoj sahrani 3. januara na Spomen nekropoli Ekumenica.

Pele, koji je najbolji strijelac brazilske reprezentacije svih vremena sa 77 golova u 92 utakmice, postao je ikona fudbala nakon što je osvojio prvo Svjetsko prvenstvo 1958. kao 17-godišnjak.

Pele koji je rođen u siromašnoj porodici u Sao Paulu, osvajao je Svjetsko prvenstvo sa Brazilom još 1962. i 1970. godine.

Povreda je ograničila njegov doprinos trijumfu Brazila 1962. godine na Mundijalu u Čileu, ali je osam godina kasnije bio najbolji igrač prvenstva, kada je “selecao” okupio jednu od najvećih ekipa svih vremena i podigao trofej u Meksiku zahvaljujući pobjedi nad Italijom u finalu rezultatom 4:1. Pele je u finalu postigao prvi gol za Brazil.

Taj gol ga čini jednim od samo pet igrača koji su postigli gol u dva finala Svjetskog prvenstva i zahvaljujući svojim podvizima 1958. godine ostaje najmlađi igrač koji je postigao gol na Mundijalu.

Njegovi spektakularni rezultati su ga učinili legendom Santosa na klupskom nivou. Pele drži rekord kluba iz svog rodnog grada svih vremena i pomogao im je da osvoje dvije titule Copa Libertadores i šest kruna brazilske lige tokom 18 godina.

Pele, koji je tokom karijere postigao 1.281 gol u 1.363 utakmice za klub i reprezentaciju, završio je svoje igračke dane u New York Cosmosu i povukao se iz fudbala 1977. godine.

Nakon penzionisanja, bio je ambasador fudbala. Godine 2013. dobio je FIFA “Ballon d'Or Prix d'Honneur” kao priznanje za njegovu karijeru i dostignuća, a 2020. godine imenovan je u “Ballon d'Or Dream Team”, odnosno najvećih 11 svih vremena.

Pele je u bolnici bio od 29. novembra. Podvrgnut je operaciji uklanjanja tumora s debelog crijeva u septembru 2021. godine, a od tada je u više navrata bio hospitalizovan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,