Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brazil – Njemačka prvi polufinalni par Svjetskog prvenstva

Preuzmite sliku

Peterostruki svjetski prvaci su u četvrtfinalu u Fortalezi pobijedili Kolumbiju sa 2:1. Golove za Brazil postigli su Thiago Silva u 7. i David Luiz u 69. minuti, a strijelac jedinog pogotka za Kolumbiju bio je James Rodriguez u 80. minuti iz penala.

Nogometaši Brazila odigrali su najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu prvenstva i nanijeli Kolumbiji prvi poraz. Tokom većeg dijela meča domaći nogometaši su dominirali, a već u 7. minuti došli su u vodstvo. Neymar je ubacio iz kornera, a na drugoj stativi dobro se snašao usamljeni kapiten Brazila Silva i s tri metra poslao loptu u prazan gol.

I nakon postignutog gola Brazilci su nastavili s ubojitim napadima, ali nisu uspijevali doći do drugog pogotka. S druge strane, napadi Kolumbije završavali su se uglavnom na 20-ak metara od gola Brazila.

U drugom poluvremenu Kolumbija je krenula nešto ofanzivnije, ali nogometaši te reprezentacije nisu uspijevali ozbiljnije zaprijetiti golmanu Juliju Cesaru.

U 69. minuti Brazil dolazi do drugog gola. Slobodan udarac sa 30 metara sjajno je izveo David Luiz i poslao loptu u gornji lijevi ugao gola kolumbijskog golmana Davida Ospine.

Nakon drugog primljenog gola selektor Kolumbije Jose Pekerman ‘bacio je sve karte’ u napad, što je urodilo plodom u 80. minuti kada njegovi igrači postižu gol. U šesnaestercu je oboren Carlos Bacca, sudija Carlos Velasco pokazao je na bijelu tačku odakle je siguran bio James Rodriguez, koji je postigao svoj šesti pogodak na SP-u.

Do kraja su Kolumbijci pokušavali doći do izjednačenja, ali bez uspjeha te je Brazil prvi put nakon 2002. prošao u polufinale SP-a.

Brazil će u polufinalu 8. jula u Belo Horizonteu igrati s reprezentacijom Njemačke, koja je u prvom četvrtfinalnom meču pobijedila Francusku s 1:0.

U preostala dva četvrtfinalna meča u subotu igraju Argentina – Belgija (18.00) i Holandija – Kostarika (22.00). (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,