Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Boca za “zelenim stolom” traži titulu prvaka Južne Amerike

Preuzmite sliku

U Madridu u utorak počinje suđenje na kojem argentinski nogometni klub Boca Juniors traži naslov južnoameričkog prvaka, iako je prije šest mjeseci izgubio u finalu od najvećeg rivala River Platea.

Ta dva argentinska kluba odigrala su 2:2 u prvoj utakmici finala Cope Libertadores na stadionu Boce. No, uoči revanša kod Rivera, navijači domaćeg kluba napali su autobus s igračima Boce te je utakmica iz sigurnosnih razloga bila suspendovana pa premještena na madridski stadion Santiago Bernabéu, gdje je 9. decembra River Plate pobijedio s 3:1.

Boca je još 24. novembra, odmah nakon napada na igrače, uložila žalbu južnoameričkom nogometnom savezu CONMEBOL-u koji je odredio da se revanš utakmica odigra u Evropi. Taj klub se zatim žalio Sportskom arbitražnom sudu (CAS) sa sjedištem u švicarskom gradu Lausanni, zaduženom za sporove u svijetu sporta, podsjeća Hina.

Ročište je zakazano u Madridu za utorak i srijedu te će biti održano u sjedištu La Lige, organizatora španskog nogometnog prvenstva. Ondje bi se trebali pojaviti brojni svjedoci obiju strana u sporu te advokati i predsjednici dvaju klubova iz Buenos Airesa.

Boca Juniorsi tvrde da im pripada naslov pobjednika Copa Americe jer je, napominju, revanš utakmica trebala automatski biti registrovana njihovom pobjedom zbog brutalnog napada na igrače. Zahtijevaju i novčanu naknadu, i to ne samo zbog izravne štete nego i zbog propuštene zarade gubitkom naslova južnoameričkog prvaka.

Da su pobijedili igrali bi i na Svjetskom klupskom prvenstvu te južnoameričkom kupu kupova. Traženi novčani iznos mogao bi premašiti 10 miliona američkih dolara, procjena je argentinskih novina Clarín.

River Plate tvrdi da nije bio odgovoran za sigurnost oko svog stadiona, već da je to bio zadatak policije, odnosno ministarstva unutrašnjih poslova. Napominje i kako je već kažnjen time što uzvrat nije igrao pred svojom publikom nego u Madridu.

Dodaju i kako je organizator takmičenja CONMEBOL, odnosno njegov disciplinski i žalbeni sud već presudio u korist Rivera, pa da se o pobjedniku odlučivalo na travnjaku Santiago Bernabéa. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,