Subota, 25. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bivši fudbaler tuzlanske Slobode na čelu niželigaša

Preuzmite sliku

Rijetki su entuzijasti koji će više dobrom voljom, nego zbog neke zarade, uhvatiti se odgovornog zadatka, a posebno je rijetkost kada su mladi u žiži.

Pozitivan primjer entuzijazma dolazi iz Dubrava, mjesta koje je izbacilo velikane, ne samo bosanskohercegovačkog sporta, nego i jugoslovenskog. Jedni od njih Dragan Perić, legendarni jugoslovenski bacač kugle i rekorder, te Kada Delić, takmičila se u brzom hodanju, a i rekorderka je u brzom hodanju i Nail Beširović, koji je svojevremeno igrao i za portugalski Porto, ali je bio i bh. reprezentativac.

Navedena su tri primjera koja su gradila karijeru dugo godina na međunarodnoj sportskoj sceni. I danas je grade, kroz mnoge druge aktivnosti.
Pored njih, Dubrave imaju veliki broj uspješnih sportista i sportskih radnika koji su u okviru granica Bosne i Hercegovine gradili svoje ime. Jedan od njih je i bivši fudbaler tuzlanske Slobode, Mersed Malkić.

Svojevremeno, bio je pouzdani veznjak tuzlanske Slobode, jedan od rijetkih koji je u većino situacija imao zagarantovano mjesto u početnih jedanaest.

Danas, zaposlen, oženjen, ali i dalje bez fudbala ne može. Svoje znanje i mogućnosti odlučio je da prenese na lokalni klub koji se takmiči u posljednjem rangu bh. fudbala. Došao je na poziciju predsjednika Nogometnog kluba “Dubrave”. Oko sebe okupio mlad tim entuzijasta, željnih da doprinesu svojoj lokalnoj zajednici. Danak svog neiskustva platili su ispadnjam u najniži rang prošle sezone. Ono što se sa sigurnošću može garantovati, jeste to da je ovo jedini primjer u regiji gdje mladi upravljaju klubom.

Stadion na kojem NK “Dubrave”, nalazi se u ruševnom stanju, kao i svlačionice. Prvi zadatak koji je nova Uprava postavila je da se omoguće osnovni uslovi za treniranje i odigravanje utakmica.

“Mislim da smo jedini klub kojeg vode iskljucivo mladi. Cijenu svog neiskustva smo platili ispadanjem u najniži rang. Međutim, mi na cijelu situaciju ne gledamo kao na propast, nego kao priliku da sa nule krenemo u kreiranje jedne pozitivne priče, priče koja će biti primjer svima ali i podstrek mladima da na isti način pokrenu slične aktivnosti. Ovih dana se provodi niz aktivnosti kako bi se sklopio igrački kadar, ali i obezbijedila oprema, lopte, za nesmetan rad i napredovanje.”, saopšteno je iz ovog Kluba.

Na poziv za pomoć Klubu, koji je objavljen putem zvanične Facebook stranice, među prvima su se javili dugogodišnji član Mirnes Halilčević i trenutni stoper tuzlanske Slobode, Adnan Salihović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje