Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Bio sam u kolicima, rekli su da neću hodati, sad sam u Realu!”

Preuzmite sliku

Napunio sam 11 godina, otac mi je poginuo, dvije godine kasnije bio sam u invalidskim kolicima sa artritisom kuka, a danas sam igrač francuske reprezentacije i Reala, priča Mendy

Ferland Mendy je Francuz senegalsko-gvinejskog porijekla. Ima 24 godine i igrač je najvećeg fudbalskog kluba na svijetu.

Prije trinaest godina ostao je bez oca, godinu kasnije završio u invalidskim kolicima, sa 15 je opet učio hodati, a sa 24… Za 48.000.000 € prešao iz Lyona u Real Madrid!

– Napunio sam 11, otac mi je poginuo, a ni godinu dana kasnije oko kuka mi se uvukla neka infekcija. Problem se pogoršavao pa sam kao 13-godišnjak čuo ove riječi: ‘Ferland, imaš artritis Fudbal sigurno više nećeš moći igrati’. Možete misliti kako sam se osjećao – priča Mendy.

  • – Problem s kukom bio je toliki da sam završio u invalidskim kolicima pa sa 15 godina zapravo opet učio hodati! Imao sam 17 kad sam ipak opet zaigrao. U četvrtoj ligi. Sa 20 me uzeo Le Havre, dvije godine kasnije Lyon je dao 5 miliona eura za mene, a evo sada sam… Igrač madridskog Reala. I ne mogu vjerovati! – objasnio je novi Modrićev suigrač, lijevi bek Reala i svjetskih prvaka, Tricolora.

    ‘Zaboravi nogomet’

    Kada su počeli Mendyjevi problemi sa zdravljem gotovo je odmah postao jedva pokretan. Najprije je tri mjeseca nosio gips, a onda naredna tri proveo na terapijama u dječjoj bolnici Necker-Enfants Malades. Tamo su mu rekli da zaboravi na nogomet, a nauči se kako živjeti u kolicima.

    Pakao je bila duga i bolna rehabilitacija u Bulionu. Najprije je opet učio hodati pa kad je nekako stao na noge krenulo je ojačavanje mišića koji su atrofirali od sjedenja i ležanja. No Mendy je bio žilav i uporan tip godinama prije punoljetnosti…

    Oporavio se 100% pa odlučio iz podmlatka velikog PSG-a otići u Mantois, mali klub iz pariškog predgrađa. Tamo je pokazao ne samo da se oporavio. Bio je duplo bolji nego prije bolesti.

  • Le Havre i Lyon

    Za dečka je čuo Le Havre i doveo ga u svoju Akademiju, a jednom se tinejdžeru u Francuskoj vjerovatno ni ne može dogoditi ništa bolje. U Le Havreovoj su Školi fudbala ponikli talenti Benjamin Mendy, Riyad Mahrez, Lass Diarra, Paul Pogba, Dimitri Payet, Steve Mandanda i Pierre-Emerick Aubameyang!

    Lyon je opazio 22-godišnjeg ljevaka pa bez problema Le Havreu iskrcao 5 miliona za Mendyja. Prvi je put u fokus javnosti dospio kad ga je trener Bruno Genesio na utakmici Evropske lige s moskovskim CSKA poslao na teren umjesto Fernanda Marcala, a ovaj nezadovoljan zbog zamjene ušao u svađu s trenerom usred utakmice.

  • Tricolori i Real

    No Mendy je pokazao da nije vijest kao pričuva nego da vrijedi svake minute na terenu i svakog uloženog centa. U novembru prošle godine debitirao je za Francusku A selekciju, protiv Urugvaja. Deschamps ga je stavio na lijevog beka umjesto Ferlandovog povrijeđenog prezimenjaka iz Man Cityja, Benjamina Mendya.

    Dečko koji je prije deset godina sanjao jedino da ustane iz invalidskih kolica i svojoj samohranoj majci pomogne prehraniti porodicu danas je član najboljeg kluba i najbolje reprezentacije na planeti te, vrlo moguće, lijevi bek Tricolora na Euru 2020! (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,