Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH se okuplja u Zenici: Prijateljske utakmice u kojima nema prava na kiks

Preuzmite sliku

Reprezentacija BiH okupiće se danas u Zenici gdje u četvrtak i naredni utorak igra prijateljske utakmice protiv Gruzije i Luksemburga.

Iako same po sebi nemaju posebnu vrijednost, mečevi protiv Gruzije i Luksemburga za Ivajla Peteva imaju ogromnu težinu.

Prijateljske utakmice često su znale narušiti atmosferu u reprezentaciji, čak i kada su rezultati bili puno bolji nego danas. Sjetimo se samo utakmica protiv SAD-a ili Egipta za vrijeme Safeta Sušića. Osim rizika od narušavanja atmosfere, ni selektoru niko ne može garantovati da bi preživio na poziciji ukoliko izgubi kući od jedne Gruzije ili Luksemburga.

Petev je sam, kako je rekao, birao protivnike i mjesto odigravanja utakmica, vjerovatno zato što BiH u proteklim kvalifikacijama nije ostvarila nijednu pobjedu kući. Sigurno je kako će ove utakmice koristiti našim igračima kao svojevrsna psihoterapija za puno ozbiljnije i teže utakmice na domaćem terenu koje im predstoje u narednoj Ligi Nacija. Nakon što smo vidjeli kako smo jeftino prosipali bodove u nekim utakmicama u kojima smo bili puno bolji protivnik, sigurno je kako je Petevova odluka bila dobra i da prijateljske utakmice u Zenici mogu samo koristiti. Da ima nešto do “glave” govori i podatak da u gostima nemamo nijedan poraz.

  • “Ja sam birao protivnike. Bili su tu i drugi protivnici, a prva stvar je bila da igramo ovdje. Nadam se da ćemo biti bolji. Mentalno moramo napredovati. Vjerujem u sve naše igrače, a moj cilj je da budemo bolji i da svaku utakmicu idemo na pobjedu.”

    Osim što u ovim prijateljskim utakmicama ne smije rizikovati rezultat, Petev nema pravo ni na puno kombinovanja u ekipi. Mnogi strani stručnjaci smatraju kako BiH ima dobre igrače, ali da joj nedostaje jedinstvo i zajedništvo ekipe na terenu, što se gradi upravo kroz uigravanje i kontinuitet. Naravno, ekipnog duha nema ukoliko igrači ne vjeruju u selektora, no ako je vjerovati stavu igrača, Petev ima podršku svlačionice.

    “Očekujem da odigramo dobro i odgovorno. Devedeset posto igrača od ranije je tu i očekivanja su kao i uvijek velika. Nadam se da ćemo biti puno bolji nego prošle godine i da smo mentalno zreliji. Razgovorao sam s Pjanićem. On je imao povredu lista, nekih 20 dana nije u treningu i s obzirom na to smo se dogovorili da propusti ove mečeve i oporavi se od povrede”, kazao je Petev i dodao:

    Gledajući formu igrača, većina izabranika Ivajla Peteva igra redovno u svojim klubovima. Neki čak imaju i bolji status. Kolašinac je u boljoj formi nego iz ere u Arsenalu, Ahmedhodžić igra redovno u boljoj ligi nego prije, Demirović nešto bolji status u Freiburgu, Gojak ima bolju minutažu u Dinamu a minute upisuje i Menalo … Na spisku smo jači i za “novajlije” Dedića, Gazibegovića i Miličevića. O prvoj dvojici se sve zna i od njih se puno očekuje na pozicijama bekova, a dok treći igra redovno u ekipi koja se bori za titulu prvaka Kipra i može biti korektna zamjena po potrebi u zadnjoj liniji.

    Bosna i Hercegovina će oba meča igrati u Zenici. Prvi susret Zmajevi sa Gruzijom igraju 24. marta u 18 sati, dok je meč sa Luksemburgom zakazan za 29. mart u 17 sati.

    Kompletan spisak:

    Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Vladan Kovačević (Rakow), Kenan Pirić (Goztepe)

    Odbrana: Siniša Saničanin (Partizan), Anel Ahmedhodžić (Bordeaux), Dennis Hadžikadunić (Malmo), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Sead Kolašinac (Marseille), Eldar Ćivić (Ferencaroš), Amar Dedić (Wolfsberger), Jusuf Gazibegović (Šturm);

    Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Sanjin Prcić (Strasbourg), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Gojko Cimirot (Standard Liege), Adi Nalić (Malmo), Vladan Danilović (Nacional), Amar Rahmanović (Konyaspor), Miroslav Stevanović (Servette);

    Napad: Edin Džeko (Inter), Ermedin Demirović (Freiburg), Smail Prevljak (Eupen) i Luka Menalo (Dinamo Zagreb).

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje