Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH bez problema savladala Andoru: Džeko se izjednačio sa Levandovskim na listi strijelaca (FOTO)

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine bez većih problema savladala je Andoru rezultatom 3:0 u susretu osmog kola Grupe B kvalifikacija za EURO 2016 u Francuskoj. Tako su izabranici Mehmeda Baždarevića ostali u igri za plasman u baraž, javalja Andolu Agency (AA).

Utakmicu, koja je igrana bez publike na sjevernoj tribini zbog kazne UEFA, selektor Baždarević počeo je sa dva napadača Vedadom Ibiševićem i Edinom Džekom.

Pred oko 10.000 gledalaca na stadionu “Bilino polje” u Zenici bh. fudbaleri od samog starta su krenuli ofanzivno ka golu gostiju kako bi što prije došli do vodstva. Nakon nekoliko propuštenih prilika, pritisak se isplatio u 14. minuti. Poslije kornera koji je izveo Miralem Pjanić odlično se snašao Ermin Bičakčić i savladao nemoćnog Ferrana Pola.

U istom ritmu BiH je nastavila i nakon vodećeg gola. Samo petnaestak minuta bilo je potrebno za sljedeću radost na “Bilinom polju”. Ovoga puta Pola je savladao najbolji strijelac bh. reprezentacije Edin Džeko. Veoma dobro prvo poluvrijeme bh. tima zaključio je Senad Lulić lijepim golom iz voleja u 45. minuti.

Iako je BiH potpuno dominirala u nastavku nije uspijevala ozbiljnije ugroziti protivnički gol, osim u nekoliko navrata. Najuzbudljiviji detalj u drugom dijelu dogodio se u 63. minuti, kada je sudija Arnold Hunter iz Sjeverne Irske pokazao dva crvena kartona.

U svlačionicu su ranije morali Muhamed Bešić (BiH) zbog udaranja protivničkog igrača bez lopte i Victor Rodrigez (Andora) zbog preoštrog starta.

Samo dvije minute kasnije Vedad Ibišević je sjajno šutirao iz okreta, ali je lopta pogodila stativu. Bila je to ujedno najbolja prilika za BiH da povisi vodstvo na 4:0.

U preostale dvije utakmice osmog kola Grupe B, Vels je u Kardifu odigrao neriješeno 0:0 sa Izraelom, dok je Belgija slavila na Kipru sa 1:0.

Uprkos remiju Velšani su zadržali prvo mjesto u grupi sa 18 bodova, a slijede ih Belgijanci sa 17. Izraelci su treći sa 13, a bh. tim je sa pete skočio na četvrtu poziciji i ima 11 bodova. Kipar je sakupio devet, dok je Andora i dalje bez osvojenog boda na zadnjem mjestu.

Kvalifikacije za EURO 2016 nastavljaju se u oktobru, kada će se odigrati utakmice posljednja dva kola. BiH se sastaje 10. oktobra sa Velsom u Zenici, a tri dana kasnije ide na megdan Kipru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,