Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bićemo bolji nego protiv Armenije, Zmajevi snagu tempirali za Grčku

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će odigrati drugu utakmicu u kvalifikacijama za Euro 2020.

Nakon pobjede protiv Armenije (2:1) Zmajevi u Zenici dočekuju Grčku koja je u prvom kolu u gostima pobijedila Lihtenštajn sa 0:2.

Prosinečki je protiv Armenije odlučio poštediti Kolašinca, Duljevića i Šunjića kako bi ih sačuvao za Grčku, te na terenu imao najefikasniju moguću postavku.

Čini se kako je bh. selektor tempirao našu najbolju trenutnu postavu za utakmicu protiv Grčke, jer recimo samo povratak Kolašinca i Duljevića umjesto Ćivića i Zakarića znači puno prodorniju lijevu stranu našeg tima. U sredini terena Krunića će zamijeniti Cimirot koji je tri godine igrao za PAOK i odlično poznaje grčke igrače. Ostatak ekipe biće praktično onaj na koji smo i navikli na utakmicama UEFA Lige nacija i koji je već sasvim solidno uigran i stabilan.

Prosinečki je dan prije utakmice objavio sastav koji gotovo podjednako dobro može igrati u formaciji 4-5-1 i 3-5-2 što ostavlja puno prostora za transformacije na terenu.

Grčka se nalazi u ne baš najboljoj situaciji. U Ligi nacija dva kola prije kraja smijenili su njemačkog trenera Skibbea i na kormilo reprezentacije doveli Anastasiadisa. Trener koji je bio bez angažmana dvije godine i koji nema neku zavidnu karijeru (najveći uspjeh mu je osvajanje Kupa Grčke sa PAOK-om 2003. godine) slavio je kući protiv Finske, ali onda izgubio protiv Estonije. U konačnici su bili treći iza Finske i Mađarske.

Osim što novi selektor još uvijek slaže kockice u timu, na ruku Grcima nikako ne ide hendikep da će u Zenici biti bez osmorice svojih reprezentativaca. Prvo su otkazali stoperi Manolas (Roma), Retsos (Bayer) i Papadopoulos (HSV), bekovi Torosidis (Olympikaos) i Stafylidis (Augsburg), vezni igrači Mantalos (AEK) i Christodoulopoulos (Olympiakos), a u subotu se tokom susreta protiv Lihtenštajna povrijedio i Mitroglou (Galatasaray). Da ga sreća bar malo pogleda pobrinuo se stoper Arsnala Sokratis koji je trenirao na Bilinom Polju i koji bi trebao igrati protiv BiH nakon što je propustio utakmicu protiv Lihtenštajna.

Ipak, i u prethodnim kvalifikacijama imali smo situaciju da igramo protiv desetkovane ekipe Grčke i u dva navrata ih nismo uspjeli pobijediti, tako da je to dovoljan poziv za oprez i opštu mobilizaciju na terenu, jer je Grčka od 2004. godine ekipa koja može biti opasna samo zbog svog debelo usađenog mentaliteta neumornih ratobornih radnika na terenu.

Dobrim rezultatom protiv Grčke Zmajevi bi sebi, a i svima nama navijačima, značajno olakšali nastavak kvalifikacija, u kojima moraju zauzeti jedno od prva dva mjesta kako bi se po prvi put plasirali na Evropsko prvenstvo. Baraž već imaju osiguran kroz osvajanje grupe u UEFA Ligi nacija.

Valjda je više suvišno ponavljati kako ne treba očekivati nikakvu lepršavu utakmicu, nego utakmicu u kojoj će se borbom za svaki metar terena pokušati nadmudriti protivnik za gol više. Danas tako izgledaju gotovo sve utakmice u europskom reprezentativnom fudbalu, čak i one koje igraju najveće reprezentacije starog kontinenta.

Sve navijače raduje da Zmajevi od dolaska Roberta Prosinečkog igraju pravu kolektivnu igru, gdje svi učestvuju u odbrani, a u napadu svi pokušavaju maksimalno namjestiti igru tako da do izražaja dođu naša najbolja dva oružja – Pjanić i Džeko.

Kvalifikacije za Euro 2020, BiH – Grčka, utorak 20,45 sati, Bilino Polje.

Sretno Zmajevi! Sretno Bosno i Hercegovino! (Reprezentacija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,