Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bibiana Steinhaus postala prvi ženski sudija u Bundesligi

Preuzmite sliku

Bibiana Steinhaus (38) sudila je danas susret između Herthe iz Berlina i Werdera Bremen, čime je postala prva sutkinja koja je dijelila pravdu na utakmici najvišeg fudbalskog takmičenja u Njemačkoj u muškoj konkurenciji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Današnji susret 3. kola Bundeslige završen je neriješenim rezultatom 1:1, a Steinhaus je za 90 minuta dodijelila samo jedan žuti karton.

Tridesetosmogodišnja policajka je za ovu sezonu izabrana među 24 sudija njemačkog prvoligaškog fudbalskog prvenstva, nakon šest godina dijeljenja pravde u nižim ligama.

Njemica je u augustu sudila i utakmicu između Bayerna Municha i Chemnitzera u prvom kolu njemačkog kupa.

Također je dijelila pravdu u finalu prošlogodišnje Lige prvaka u ženskoj konkurenciji.

“Moje prvo učešće u utakmici Bundeslige je izvrsna stvar. Počašćena sam zbog ovog velikog izazova u nedjelju. Moj tim i ja smo definitivno dobro pripremljeni”, izjavila je ranije Steinhaus.

Steinhaus je sportskoj javnosti postala poznata 2007. godine kada je kao prva žena sudila u utakmici profesionalne lige drugoligaški susret između Paderborna i Hoffenheima.

Otad je nanizala brojne uspjehe u suđenju, a u sezoni 2015./2016. je bila najbolje ocijenjena među svim sucima Druge lige.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,