Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Begić: Sa lažima ne mogu i ne želim se boriti

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ni danas nije dobila selektora. Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je prekinuta, a nakon sjednice prvi potpredsjednik kuće bh. fudbala Milorad Sofrenić i predsjednik FS RS Vico Zeljković istaknuli su kako je glavni krivac što još uvijek nemamo selektora aktuelni predsjednik NS BiH – Elvedin Begić.

Sofrenić i Zeljković istaknuli su kako Izvršni odbor NS BiH nije želio glasati o novom selektoru bez prisustva svih članova, a istaknuli su kako Begić utječe i na druge članove Izvršnog odbora prilikom odlučivanja o novom selektoru.

“Nikoga ne nagovaram kako da glasa. Zar u ovoj zemlji čovjek ne smije imati svoje mišljenje?! Zar nije u redu da budete za nekoga, da smatrate da je taj neko dobro, bolje rješenje, još ako su za njega navijači, velika većina igrača, sadašnjih i bivših reprezentativaca, i tako dalje”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Elvedin Begić, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH).

Na pitanje znači li to da su tvrdnje Vice Zeljkovića i Milorada Sofrenića, članova Izvršnog odbora N/FS BiH koji su ga nakon današnje prekinute sjednice IO optužili da ”opstruira izbor selektora te nagovara Bošnjake u IO da ne glasaju za Bugarina Ivayla Peteva” netačne, Begić je kratko dogovorio:

“Sa lažima ne mogu i ne želim se boriti.”

Naglasio je “nisam se pojavio na sjednici iz opravdanih razloga”. Smatra da se kod izbora selektora fudbalske reprezentacije BiH “treba slušati puls javnosti, navijača i igrača posebno”.

“I ranije sam rekao da ne mogu podržati nijedan prijedlog Zvjezdana Misimovića. On je ranije lagao da nije učestvovao u izboru selektora. Izgubio je tada moje povjerenje definitivno. Da zaključim, ne mogu ponovo podržati nekoga ko laže i ko će opet poslije izvjesnog vremena reći da se nije ništa pitao”, priča Begić.

Begić je izrazio nadu da će selektor BiH što prije biti izabran ali “ne nametanjem i preglasavanjem kako to neki žele”.

Još uvijek nije poznato kada će biti održana naredna sjednica Izvršnog odbora NS BiH i da li ćemo na njoj dobiti novog selektora. Članovi fudbalske vlade ponovo bi trebali zasjedati naredne sedmice.

Da bi selektor bio izabran za njega mora glasati najmanje 11 od 15 članova Izvršnog odbora, a pritom najmanje jedan glas mora biti od predstavnika FS RS, te po jedan iz kantonalnih i jedan iz županijskih Saveza, kako je utvrđeno nedavnom promjenom statuta Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Novi selektor neće imati mnogo vremena za upoznavanje reprezentacije i probu s obzirom na to da već 24. marta 2021. godine gostujemo kod reprezentacije Finske u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Sa nama u grupi su još aktuelni prvak svijeta Francuska, izuzetno snažna selekcija Ukrajine i Kazahstan. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje