Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Baždarević: Podrška IO N/FS BiH puno znači, želimo na SP u Rusiju

Preuzmite sliku

Težak period je iza selektora Mehmeda Baždarevića i fudbalskih reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

Međutim, pored itekako bolnog poraza od Kipra (2:3), rezultati u grupi ”H” popularno zvanim ”zmajevima” išli su na ruku, te su dva kola prije kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018” drugoplasirani na tabeli i sami odlučuju o svojoj sudbini. Eventualnim pobjedama protiv Belgije, 7. oktobra na stadionu ”Grbavica” u Sarajevu, kao i tri dana kasnije u Tallinu u duelu sa Estonijom, BiH bi bila učesnik baraža za Mundijal.

”Želimo da ostanemo na mjestu na kojem smo”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Baždarević, dodavši:

”Iskreno vjerujem u sve što radimo i momke u reprezentaciji. Što se desilo, desilo se… Ispred nas je izuzetna, velika utakmica, veliki protivnik i velika je čast što imamo priliku da igramo protiv Belgije. Nadam se da ćemo biti pravi, jer želimo na Svjetsko prvenstvo, i to je svima u glavama. Znamo koliko će biti teško u obje utakmice, tako se i pripremamo za njih”.

Ističe, ono što je posebno potrebno reprezentaciji BiH pred ”velike ispite” jeste zajedništvo na terenu i tribinama – dobra atmosfera.

”Vjerujem da će ovaj grad i država stvoriti najbolje uslove i atmosferu da ostvarimo što svi želimo, da odemo na SP u Rusiju”, rekao je Baždarević danas u Sarajevu.

Najavio je i promjene u timu u odnosu na prethodne utakmice.

”Sigurno da će biti promjena u sastavu i samom izboru igrača, jer neki se vraćaju nakon povreda i suspenzija. Nadam se da neće biti problema i da ćemo imati sve igrače zdrave, koji igraju u svojim klubovima”, kazao je Baždarević.

Na jučerašnjoj sjednici članovi Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) selektoru Baždareviću, njegovim saradnicima u stručnom štabu i reprezentativcima dali su jednoglasnu podršku.

”Podrška članova Izvršnog odbora N/FS BiH puno nam znači. Ljudi cijene i prepoznali su ozbiljnost i kompetenciju našeg rada. U ovom poslu koji radimo dešava se perioda koji i nisu najbolji. Oni nama i mi njima vjerujemo. Obezbijedili su kvalitetne uslove, ne samo ‘A’, nego i svim drugim selekcijama. Na nama je da dobrom, pravom muškom igrom protiv Belgije i Estonije opravdamo povjerenje, osvojivši bodove i odlaskom na SP”, decidan je Baždarević.

U sličnoj situaciji, kaže, našao se dva puta. Jednom kao igrač Željezničara u kultnoj utakmici u sezoni 1984/85. kada su ”plavi” bespoštednom borbom na terenu remizirali sa Hajdukom (4:4) i pomogli gradskom rivalu Sarajevu da osvoji titulu šampiona bivše SFR Jugoslavije. Pobjednik iz skoro pa bezizlazne situacije bio je i u Kupu UEFA na klupi francuskog Sochauxa. Pozitivan rasplet očekuje i do kraja kvalifikacija za SP.

”Slična situacija jednom mi se desila u Sochauxu u Kupu UEFA. Poslije teške prve epizode drugu smo odradili odlično i na kvalitetan način otišli u drugi krug. Našim navijačima, medijima, svima koji nas prate želim da poručim da sam onaj isti Mehmed Baždarević koji je 1985. igrao utakmicu protiv Hajduka i dao srce na terenu. Dat ću sve i sada, i srce i kompetenciju i znanje da se što kvalitetnije spremimo za utakmicu sa Belgijom i da je odradimo na najbolji način”, očekivanja su Baždarevića.

Optimista je i za budućnost bh. fudbala, posebno vjerujući u mlade igrače koji bi u narednom periodu trebali biti okosnica i ”A” nacionalnog tima.

”U mladim selekcijama planski i ozbiljno se radi. Perspektivu imamo i budućnost našeg fudbala i reprezentacije je u kvalitetnom radu sa mladima”, naglasio je Baždarević.

Na pitanje šta planira nakon utakmica sa Belgijom i Estonijom, obzirom da se posljednjih dana puno špekulisalo o njegovom odlasku sa klupe BiH, odgovorio je:

”Moji planovi? Želim da idem sa Svjetsko prvenstvo u Rusiju”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje