Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bayern osvojio desetu uzastopnu titulu prvaka Njemačke

Preuzmite sliku

Fudbaleri Bayerna iz Minhena pobjedom u “Klasikeru” protiv Borussije Dortmund 3:1 tri kola prije kraja prvenstva obezbijedili su šampionsku titulu.

Bavarci su u 31. kolu na prepunoj “Alilanz areni“ upisali peti uzastopni trijumf u Bundesligi i najvećem rivalu pobjegli na nedostižnih 12 bodova prednosti.

Ekipa Julijana Nagelsmanna je deseti put uzastopno šampion Njemačke i prvi su tim u “ligama petice“ kome je to pošlo za rukom. Bayern je rekorder sa 32 titule u prvenstvu Njemačke, a daleko iza su Borussija Dortmund i Borussija Menhengladbah sa po pet trofeja, dok Werder ima četiri.

Domaći su sjajno odigrali prvo poluvrijeme i već poslije nešto više od pola sata igre imali su dva gola prednosti. Mrežu “Milionera“ načeo je Serge Gnabry u 15. minutu sjajnim udarcem sa 16 metara, a u strijelce se ponovo upisao i nekadašnji napadač Dortmunda Robert Lewandowski.

Igrao se 34. minut kada je Thomas Muler nakon smušene reakcije defanzivaca gostiju asistirao Poljaku, a ovaj rutinski upisao 33. gol ove sezone. Nevjerovatan je podatak i da je Lewandowski u 26 mečeva protiv “Milionera“ čak 27 puta bio strijelac.

Gosti su u nastavku utakmice bili znatno opasniji, a Emre Can je u 52. minutu iz jedanaesterca prepolovio vodstvo Bavaraca. Imao je Dortmund nekoliko prilika da izjednači, prije svega preko Erlinga Haalanda, ali promjene rezultata nije bilo.

Konačnih 3:1 postavio je Jamal Musiala u 83. minutu petim golom u sezoni.

Bayern u sljedećem kolu gostuje Mainzu, a Dortmund dočekuje Bochum.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,