Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Barcelona odbila ponudu od 60 miliona, a sad bi ga mogla izgubiti besplatno

Preuzmite sliku

Barcelona bi na ljeto u nevjerojatnom raspletu mogla ostati bez Gavija, piše španski list AS.

Sjajni mladi veznjak je na početku sezone potpisao novi ugovor s Barcelonom do 2026. godine, ali bi on mogao biti raskinut na kraju ove sezone zbog Barceloninih velikih finansijskih problema.

Gavi je imao juniorski ugovor s Barcelonom, a u septembru je potpisao seniorski, u koji je ubačena klauzula od milijardu eura.

Barcelona je imala rok do kraja januara ove godine da ga registruje za nastavak sezone, ali samo ako njegovu plaću uspije ugurati u gabarite finansijskog fair playa.

Barca je to jedva uspjela napraviti zadnjeg dana roka, no La Liga je odbila prihvatiti priloženu dokumentaciju i registrovati igrača.

Barcelona se žalila i uspjela je dobiti odgodu te odluke, ali je trgovački sud 25. marta odlučio da se ta odredba ukida.

Prema novim smjernicama La Lige i suda, klub mora do 30. juna smanjiti budžet za plaće za čak 200 miliona eura. Ako Barca to ne učini, La Liga će poništiti Gavijev profesionalni ugovor i on će od 30. juna biti slobodan igrač.

  • AS piše da Barca više nema manevarskog prostora kad su u pitanju budžet i financijski fair play i da je gotovo nemoguće očekivati da će uspjeti do zadanog roka nešto promijeniti. Isti list piše da je Gavi već duže nezadovoljan statusom koji ima u Barceloni i da je još prošlog ljeta razmišljao o odlasku.

    Tad ga je želio Chelsea, koji je bio spreman platiti 60 miliona eura, ali je Barcelona odbila ponudu. AS piše da Chelsea motri situaciju s Gavijem i da su Englezi uvjereni da će ga dovesti ovog ljeta.

    Sportski direktor Christopher Vivell sastao se prije tri sedmice u Madridu s igračevim predstavnikom Ivanom De La Penom, a novi sastanak zakazan je vrlo brzo.

    Chelsea zna da može Gavija dobiti besplatno, odnosno da Barcelona očito neće moći stopirati njegov odlazak, a kako bi 18-godišnjaka namamio u London, spreman mu je ponuditi ogroman bonus na sam potpis ugovora.

    Ključan za njegov dolazak u London mogao bi biti Luis Enrique, koji je trenutno glavni kandidat za mjesto glavnog Chelseajeva trenera sljedeće sezone.

    AS je objavio da je Španac 3. aprila odradio Zoom sastanak s predstavnicima Chelseaja, a dva dana kasnije stigao je privatnim avionom u London na sastanak s vlasnikom Toddom Boehlyjem.

    Luis Enrique bio je jedan od ključnih ljudi u razvoju Gavija, s kojim je u odličnim odnosima, a ako on postane trener Chelseaja, AS tvrdi da će Gavi tražiti transfer u Chelsea čak i ako se Barcelona izvuče s njegovim ugovorom.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,