Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Azmir Husić: Ćiru sam u Slobodu doveo na fazon. Prilazim mu u hotelu, ne zna ni ko sam…

ciro-husic
Preuzmite sliku

Nakon duge i teške borbe s rakom u 88. godini preminuo je Miroslav Blažević.

Vijest o smrti fudbalske legende jutros je ražalostila i cijelu Bosnu i Hercegovinu, prema našoj zemlji nikada nije krio ljubav, a vodio ju je i kao selektor s velikim uspjehom od 2008. do 2009. godine. Tokom bogate karijere duge pet decenija Ćiro je vodio samo jedan klub u našoj zemlji – tuzlansku Slobodu.

U to vrijeme Sloboda je bila pravi hit. Gdje je Ćiro, tu je i ‘show’, međutim dovesti takvo ime na klupu tima koji se takmičio u 1. ligi Federacije BiH je bilo ravno naučnoj fantastici.

Na koji trik je uzeo ‘Trenera svih trenera’ u razgovoru za Reprezentacija.ba portal prisjetio se Azmir Husić koji je tada bio alfa i omega Slobode.

– Teško je prihvatiti smrt nekoga koga poznajete. Pogodilo me jutros kada sam pročitao da ga nema više. Svi znamo da je bio ljudina, veliki čovjek, insan…, vrsta kakve je danas sve manje. Posljednjih godina se nažalost borio s opakom bolešću i bilo je pitanje samo kada će nas dočekati ova tužna vijest. Neka počiva u miru – prva je reakcija Azmira Husića koji se potom prisjetio i saradnje sa legendarnim stručnjakom.

  • – Kada sam ljudima u Slobodi tada rekao da na klupi želim vidjeti Ćiru, pitali su me jesam li lud, mislili su da je to nešto nerealno. Eto, samo nekakva priča da bi se čulo… Ja sam bio siguran da je jedini on taj koji Slobodi tada može vratiti sjaj. Nikoga drugog nisam mogao zamisliti na klupi. Na kraju je ostvario sve ono što je pred njega stavljeno kao cilj. Koliko se sjećam, vodio je Slobodu u 15 utakmica uz učinak od 13 pobjeda, jednog poraza i jednog remija. Šta reći?

    Vezano | Ovako je popularni “trener svih trenera” Miroslav Ćiro Blažević dočekan u Tuzli

    Ipak, dovesti takvo ime nije bilo nimalo jednostavno. Priznaje i sam Husić.

    – I on je na sebi svojstven način prvo govorio da to nije realno, ali nisam odustajao, bilo mi je bitno samo da mi pruži priliku. Znao sam ako sjednemo da me neće moći odbiti. I tako smo dogovorili na kraju sastanak u jednom hotelu. Znajući o kakvom se čovjeku radi, razmišljao sam na koji “trik” da ga uzmem, da priredim nešto što je barem trun u njegovom stilu. Pošto on nije znao uopšte kako izgledam, prišao sam mu u hotelu s molbom da se fotografišemo, požurio me je, govoreći kako čeka važan sastanak za koji minut i da nema mnogo vremena. Čim smo se uslikali, sjeo sam preko puta njega i rekao sam mu da sam ja taj kojeg čeka. Tada je kroz smijeh rekao: ‘Dobro si počeo, vodiš 1:0’.

  • Poznato je i kako Ćiro nikada nije radio za male novce.

    – Je li skup? Halal sve, nije to bilo nimalo skupo prema onome koliko taj čovjek vrijedi. Zaradio je već dosta ranije i nije mu u vezi Slobode uopšte novac bio prioritet. Odradio je svoj posao na džentlmenski način. Sloboda je tada bila kao mrtvac, a on ju je oživio. Medijski smo bili praćeniji od svih ostalih premijerligaških klubova – prisjetio se Husić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje