Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Austrija: Čovjeku koji je vodio ratove uzeli su ulicu i nazvali je po Osimu

Preuzmite sliku

U austrijskom Grazu ponovo je pokrenuta inicijativa da se najšira ulica u tom gradu Conrad von Hotznedorf primenuje u ulicu Ivice Osima.

Naime, inicijativu za promjenu ulice koja se nalazi u blizini stadiona Sturma pokrenula je Komunistička omladina Asutrije (KJO).

Ogranak Komunističke omladine Austrije je čak i “preimenovao” ulicu Conrad-von-Hötzendorfa u ulicu Ivice Osima tako što je “prelijepio” trenutni naziv sa onim koji oni žele da vide.

 • “Ivica Osim ne samo da je proglašen najboljim trenerom Sturma u proteklih sto godina zbog svog životnog djela, već je on osoba koja je zagovarala mir među narodima u domovini Jugoslaviji. Osim je veliki mirotovrac”, naveli su iz KJO.

  Prethodna inicijativa ogranka KJO pokrenuta je prije 4 godine.

 • Legendarni Ivica Osim od 1194. do 2002. godine je sa velikim uspjehom predvodio Sturm.

  Sa Sturmom je osvojio dva prvenstva Austrije, tri Kupa, tri Super Kupa i čak je tri puta igrao grupnu fazu Lige šampiona.

  Što se tiče Conrada von Hotznedorfa, on je bio, prema mišljenju Austrijanaca, osoba koja je donijela mnoge katastrofalne odluke i uništio je austrijsku vojsku na početku Prvog svjetskog rata. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,