Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Asmir Begović: Ibrahimovića sam obradovao porukom Halida Bešlića

Preuzmite sliku

Asmir Begović (32) jedna je od glavnih tema bh. fudbalske javnosti koja očekuje njegov povratak u reprezentaciju BiH u baražu za EURO 2020.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Golman Milana u razgovoru za portal Reprezentacija.ba govori o proteklih mjesec dana u Milanu, Zlatanu Ibrahimoviću, posjeti selektora Dušana Bajevića, reprezentaciji Bosne i Hercegovine i predstojećem meču baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske, ali i o vlastitim projektima.

Prošlo je više od mjeseca dana kako je Asmir stigao u Milan. Klub je učinio sve kako bi se što lakše adaptirao na život u Milanu.

  • “Prvih mjesec dana je prošlo bez problema. Zadovoljan sam sa svim i u klubu i gradu. Ljudi u klubu su mi mnogo pomogli, oko stana i auta. Tranzicija je bila lagana. Što se tiče Milana, vidi se da je to veliki klub i da su očekivanja ogromna. Milan ima sjajnu tradiciju i baš mi je drago što sam dio ovog kluba. Grad je odličan, ali imamo težak raspored sada, treniramo i radimo, pa se nema mnogo vremena za druge stvari”, kaže nam Begović.

    Trenutno su u svlačionici Milana četiri Balkanca. Osim Begovića tu su naš Rade Krunić, hrvatski reprezentativac Ante Rebić i Zlatan Ibrahimović. Asmir kaže da se priča naš jezik u Milanu, a da je Zlatan dobio poruku i od Halida Bešlića.

  • “Od prvog dana se svi družimo. Rade i Ante su duže od Zlatana i mene ovdje. Fina smo ekipa, pričamo na našem jeziku. Zlatan je dobar momak, stvarno je super i često govori na bosanskom jeziku. On voli našu kulturu. Baš mi je Halid Bešlić poslao poruku prije nekoliko dana da prenesem pozdrave Zlatanu, pa samo ga tako obradovali. Mislim da Zlatan ima naš mentalitet i voli kada se priča o Bosni i Hercegovini”, govori Asmir.

    Selektor Dušan Bajević je nedavno boravio u Italiji sa svojim saradnicima, a imao je priliku razgovarati sa Begovićem.

    “Bajević je dolazio u Milan. Drago mi je što je došao i to je velika stvar za nas igrače. Imali smo dobar razgovor, sve je rekao šta želi i vidi se da je čovjek sa velikim iskustvom i kvalitetom. Sada nam slijedi meč sa Sjevernom Irskom, pa ćemo vidjeti dalje”, smatra naš reprezentativni golman.

  • Asmir je u prvoj polusezoni bio odličan u azerbejdžanskom Qarabagu. Uslijedio je prelazak u Milan, gdje ne brani, ali ima žestoku konkurenciju u Gigiju Donnarumi i treninge u vrhunskim uslovima.

    “U Qarabagu je bilo odlično. Branio sam u mnogo mečeva. Sada se u Milanu radi na vrhunskom nivou, tako da nije biti teško biti spreman za utakmice. Konkurencija je na najvišem nivou, pa samim tim smo uvijek u formi. Što se tiče reprezentacije, to za mene nije nikakav problem. Znam da mogu braniti, imam iskustvo i mogu pomoći reprezentaciji. Najvažnije je da ostvarimo dobar rezutlat i fokus je trenutno na Sjevernoj Irskoj”, jasan je Begović.

    Begović je godinama bio standardni član A selekcije BiH, ali je dolaskom Roberta Prosinečkog izgubio status reprezentativca.

    “Ne volim se vraćati previše nazad. Bilo je nekih stvari nekorektnih prema meni. Bivši selektor je jedno pričao u javnosti, a drugo meni. Na to mora odgovoriti sam Prosinečki, jer ja nisam bio dio reprezentacije. Sada gledam samo naprijed”, komentariše rođeni Trebinjac koji je 62 puta branio za Zmajeve.

    Haris Medunjanin i Senad Lulić su javno govorili da u našem taboru nije baš sve na profesionalnom nivou. Asmir ističe da neke stvari nisu korektne bile prema Medunjaninu, Luliću i Zukanoviću u posljednje vrijeme.

    “Svako ima svoje mišljenje. Bilo je tu nepravdi prema Harisu Medunjaninu, Ervinu Zukanoviću, Senad Luliću i to nije bilo korektno. Ti igrači su valjali reprezentaciji i možda se moglo bolje to riješiti. U zadnje dvije godine nisam bio dio reprezentacije, pa ne mogu pričati o tome. Međutim, uvijek se može bolje i svi žele da napreduju. U vrijeme kada sam ja bio u reprezentaciji nastojali smo da budemo bolji i da popravimo neke stvari”, pojašnjava nekadašnji golman londonskog Chelsea.

  • Reprezentacija BiH još uvijek nema trenera golmana. Aktuelni član Milana govori da su se njemu javljali treneri golmana koji su zainteresovani za ovu atraktivnu poziciju.

    “Imao sam iskustvo sa nekoliko trenera golmana u reprezentaciji. Prvo me trenirao Lugušić, pa je Piplica bio veoma dobar, zatim Gušo. Ima mnogo dobrih trenera, a ta pozicija je bitna kao i druge u stručnom štabu. Pozicija je veoma atraktivna. Mnogi treneri su me pitaio kakvo je stanje, jer žele da rade kao treneri golmana u našoj selekciji”, ističe Asmir.

    Za kraj razgovora Begović je govorio o svojim projektima koje uspješno vodi pored aktivne karijere – o svojoj AB GK akademiji za golmane, ali i rukavicama AB1, koje koristi sve više golmana.

    “Ja se bavim golmanskim poslom cijeli život, tako da je to prirodno i normalno da nešto napravim na dugoročnom planu. Što se tiče akademije, zadovoljan sam. Dobro radimo u Sarajevu i Londonu. Vidjet ćemo kako će to ići dalje i gdje će biti naredna lokacija. Kampovi su nam veoma uspješni i obavijestit ćemo javnost o daljnim koracima kada bude vrijeme. Također, rukavice su super projekat. To je prava stvar, jer je kvalitet vrhunski, dizanjn je odličan i trudimo se da bude što bolji. Cijene su zaista pristupačne. Trenutno u Premijer ligi BiH rukavice AB1 nose Bojan Pavlović iz Čelika, zatim Kenan Topolović (donedavni golman Zrinjskog), U21 reprezentativac Adnan Kanurić, koji je nedavno potpisao za slovački Sered i debitovao sa 19 godina, Budimir Janošević iz švedskog AIK-a, švedski golman Oscar Linner iz njemačke Arminie i mnogi drugi. Golmani se javljaju, žele da nose naše rukavice i nadam se da smo na dobrom putu”, zaključio je čuvar mreže sedmerostrukog prvaka Evrope.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje