Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Asmir Begović finansira izgradnju fudbalskog terena za 180 djece doma “Mjedenica”

Preuzmite sliku

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”, nakon više od 60 godina postojanja, konačno će dobiti sportsko igralište koje će koristiti oko 180 djece i korisnika. Zemljište za izgradnju igrališta, potrebne dozvole i izbor izvođača radova obezbijedila je Općina Stari Grad, a izgradnju finansira bh. fudbalski reprezentativac Asmir Begović, putem svoje Fondacije, javlja Općina Stari Grad.

Projekat izgradnje igrališta trebao je biti realizovan još prošle godine, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, projekat se morao izmijeniti, što je iziskivalo dodatne troškove i prolongiranje radova.

  • 1510_mjedenica_1
  • U međuvremenu, reprezentativac Asmir Begović, već poznat javnosti po svojoj humanosti i velikom srcu, posjetio je Zavod Mjedenica s namjerom da im pomogne. Prema riječima Selmira Hadžića, koordinatora za realizaciju ovog projekta iz Zavoda Mjedenica, Begović je posebno osjetljiv na djecu sa posebnim potrebama i u nekoliko navrata je posjećivao Zavod. U proljeće 2014. godine, Begović je došao u Zavod sa filmskom ekipom kako bi uradili dokumentarni film o djeci i problemu vanjskog prostora sa kojim se Zavod suočava.

    U međuvremenu je osnovana Fondacija Asmir Begović s ciljem da pomogne izgradnju i poboljšanje rekreacijskih i sportskih objekata u Bosni i Hercegovini i Engleskoj i tako potakne djecu da budu aktivna, vode zdrav život i učestvuju u sportskim aktivnostima. Nakon donatorske večere, održane u septembru u Engleskoj, kojoj je prisustvovao i kapiten bh reprezentacije Edin Džeko, te Begovićevi saigrači i uprava Stoke Cityja, prikupljeno je oko 50.000 funti, a jedna od prvih aktivnosti Fondacije je izgradnja sportskog igrališta Mjedenica.

    Fondacija je jučer (14. oktobra) uplatila sredstva u iznosu od 27.100 KM za izgradnju igrališta,a već danas će ekipe biti upućene na teren kako bi se pripremio za početak radova naredne sedmice.

  • 1510_mjedenica_2
  • Asmir Begović je Zavod Mjedenica prvi put posjetio prije dvije godine kada je prihvatio da bude ambasador Specijalne ambasade u BiH, a Zavod je bio domaćin potpisivanja ugovora o učešću i promociji Specijalne olimpijade i prava osoba sa intelektualnim poteškoćama.

    Nakon zvaničnog potpisivanja obišli smo Zavod i tada smo mu rekli da je naš problem što nikada nismo imali vanjski prostor za sport. Imamo samo jednu manju salu zatvorenog tipa, ali za 180 djece i odraslih sa teškoćama u razvoju potreban je vanjski prostor za realizaciju sportskih aktivnosti. Asmir je odmah izrazio želju da pomogne na bilo koji način. Mi smo ga informisali da je Općina već pokrenula aktivnosti za izgradnju igrališa, a on je izrazio želju da se na bilo koji način uključi u projekat”, kaže Hadžić.

    On je istakao da je sport izuzetno važan u procesu rehabilitacije i da, bez obzira na nedostatak sportskog terena, polaznici Zavoda postižu odlične rezultate na sportskim takmičenjima za djecu i odrasle sa intelektulanim teškoćama u Bosni i Hercegovini i šire.

    Ovo će biti veliki motivacijski faktor djeci, naročito onima koji su na smještaju i brizi 24 sata i koji će poslijepodne svoje slobodne aktivnosti moći privoditi na tom terenu, ” istakao je Hadžić i dodao: “Asmir je dobronamjeran čovjek velikog srca i finansirat će i nabavku opreme za djecu sa kombinovanim poteškoćama, tj. nabavku sprava, pomagala i sportskih rekvizita koji su potrebni ovoj djeci,” dodao je Hadžić.

    U ime djece, roditelja i uposlenika Zavoda Mjedenica želim se zahvaliti svim pojednicima, institucijama i organizacijima koje su zaslužne za ovaj za nas vrlo značajan projekat, a prije svega hvala Općini Stari Grad, Asmiru Begoviću i cijeloj fondaciji, rukovodstvu Specijalne Olimpijade u BiH i svim prijateljima koji pomažu djeci Mjedenice”, kazao je na kraju Hadžić.

    Igralište Mjedenica gradit će se u ulici Mjednica do broja 50, na površini od cca 186,16 m2. Trenutno se na toj lokaciji nalazi parking i šiblje koje će biti raščišćeno, te pripremljeno za gradnju.

    Igralište će imati dimenzije 9×16,50 metara, sa zaštitnim prstenom od 70 cm sa svih strana i bit će ograđeno ogradom visine 5 metara. Radove će izvoditi firma “Sela” d.o.o. i trebali bi biti završeni za 30 dana, saopćeno je iz Općine Stari Grad. (Reprezentacija.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje