Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Anegdota koja svjedoči o veličini Zidanea

Preuzmite sliku

Trener Real Madrida Zinedine Zidane je jedan od najvećih nogometaša u historiji sporta. Popularni Zizou je u bogatoj karijeri tri puta osvajao Zlatnu loptu, bio je evropski i svjetski prvak sa Francuskom, a sa “Kraljevima” je osvojio Ligu prvaka.

Zato nije bilo ni čudno kada je predsjednik Florentino Perez početkom 2016. odlučio da Zidane bude novi trener najvećeg kluba na svijetu jer bivši veznjak ima i znanje, ali i karizmu da vodi, kako je jednom rekao legendarni Alex Ferguson, najveći cirkus na planeti.

O Zidane je napisano mnogo članaka, snimljeno dosta filmova, ali anegdota Zorana “Bate” Mirkovića možda najbolje pokazuje svu veličinu lika i djela slavnog “ćelavca”.

Bivši srbijanski internacionalac je 1998. godine zamijenio dres Atalante sa onim od Juventusa. Prvi trening za “Staru damu” ostao mu je u sjećanju za cijeli život.

“Trčali smo mnogo sa pancirima od deset kilograma, a pred kraj treninga smo se podijelili u dvije ekipe i počeli smo igrati fudbal”, započeo je svoju priču Mirković.

Kada je napao Zidanea nije znao šta ga je snašlo, dva puta mu je proturio kroz noge. Trener, Marcello Lippi je prekinuo trening, te je pozvao Batu da mu objasni.

“‘Ti si novi pa ne znaš, ovo ovdje je Zidane. Mi njega ovdje ne napadamo. Pokrivaj tu svoj dio terena, a njega pusti da igra to što igra. Nemoj da te pravi budalom bez veze’ – rekao mi je Lippi”, sjeća se bivši nogometaš.

Inače, Zoran “Bata” Mirković u karijeri je igrao za Rad, Partizan, Atalantu, Juventus, Fenerbahce, a kopačke o klin okačio je 2006.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,