Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amar Rahmanović: Džeki nisam smio pogledati u oči

Preuzmite sliku

Povremeni bh. reprezentativac Amar Rahmanović (28) govorio je za ruski Sport24.ru.

Amar trenutno nastupa za ruski klub Krylia Sovetov, a na samom početku razgovora je rekao da je on Bosanaca i da ni on ni njegovi roditelji nikada nisu imali problema sa Srbima i Hrvatima.

“Moji roditelji su se uvijek slagali sa svima. Na početku moje karijere, igrao sam u Srbiji i nisam imao nijedan problem. Moji roditelji su na početku rata izbjegli iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, a ja sam rođen u Sindelfingenu, mjestu pored Stuttgarta. Otac mi je radio u restoranu, a majka kao čistačica u školi. Bilo im je teško napustiti BiH i otići u nepoznato te naučiti novi jezik. Srećom, brzo smo se vratili u Bosnu i Hercegovinu. Živjeli smo normalno jer Tuzla nije bila pod opsadom kao Sarajevo”, istakao je bivši fudbaler Sarajeva.

Amar je otkrio da su mu fudbalski uzori bili Hasan Salihamidžić te Sergej Barbarez, a da je htio igrati poput legendarnog Zidanea.

Rahmanović je za Zmajeve odigrao pet mečeva. Kaže da je presretan što je imao čast igrati zajedno sa Edinom Džekom (36).

“Džeko je najveći igrač u historiji BiH i niko mu nije ni blizu. Sretan sam što sam imao priliku igrati s njim, pa makar to bila samo jedna ili dvije utakmice. Sjećam se da ga nisam smio pogledati u oči u svlačionici. Ipak, radi se o odličnoj osobi koja je čvrsto na zemlji. Pomaže svima i posebno podržava nove igrače u reprezentaciji.”

Rahmanović je odgovorio i na pitanje da li se plašio dolaska u Rusiju zbog agresije ove države na Ukrajinu.

“Svi prijatelji su mi rekli da trebam doći u Rusiju, a sada znam da nisam pogriješio što sam to uradio. Iz Bosne i Hercegovine BiH me pitaju kako mi je u Rusiji, a ja kažem da je odlično osim što je hladno. Otišao sam u Moskvu na ljekarske preglede i oduševio sam se. Istanbul je lijep, ali je Moskva mnogo ljepša. Također, svi govore o ruskoj vodki, ali ja uopće ne pijem pa ne mogu davati svoj sud o njoj.”

“Rusi i Srbi se zovu braćom. Kakav je tvoj odnos s Rusima?”, upitao je novinar Rahmanovića.

“I ja ih tako smatram. Ruska kultura mi je bliska, svakom od Rusa govorim ‘brate'”, rekao je naš fudbaler.

Amar je u Rusiju stigao iz turske Konye, a smatra da je ruska kuhinnja mnogo bolja od turske.

“Turci hvale svoju hranu, ali, prema mom mišljenju, ona nije dobra za fudbalere. Prejaka je.”

Inače, Amar je ove sezone odigrao osam susreta u prvoj ruskoj ligi te zabio jedan gol.

Prve korake je napravio u Slobodi a u dosadašnjoj karijeri nastupao je za Novi Pazar, Olimpik, Istru, Koper, Maribor, Sarajevo i Konyaspor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje