Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amar Beganović – biser tuzlanske svetinje: Sloboda je postala dio mene

Preuzmite sliku

Iako ima samo 19 godina, Amar Beganović je član udarne postave tuzlanske Slobode. Upisao je 24 nastupa, od čega je 23 počeo kao starter.

Trenutno je član mlade reprezentacije BiH, a bio je u nacionalnom timu kadeta i juniora. Također, nosio je kapitensku traku u svim mlađim selekcijama Slobode. Za početak razgovora je Beganović istakao kako fudbal trenira od svoje pete godine.

– Od kada sam upisan u školu fudbala sa pet godina, Sloboda je postala dio mene. Moj cijeli dan je vezan za najvažniju sporednu stvar na svijetu. Pored redovnog treninga u klubu koji traju do dva sata, treniram individualno sigurno još toliko. Dva do tri puta sedmično. Tako da sigurno dnevno aktivno provedem trenirajuci do pet sati – kazao je Beganović.

Izdvojio je trenere koji su mu pomogli da ostvari dječački san.

– Kroz karijeru sam radio sa mnogim trenerima od Kunosića, Hasića, Spahića, do Karića i Omerovića koji mi je nekako fudbalski otac. Ubrzao mi je sazrijevanje, kao mladem junioru dao mi je kapitenaku traku, učio me da fudbal gledam drugačijim očima. S njim imam poseban odnos. On je za mene dimenzija više, ali ne želim umanjiti ni udio sadašnjeg stručnog štaba na čelu s Zlatanom Nalićem i njegovim saradnicima Crnogorcem i Osmanhodžićem koji su stali iza mene, dali mi priliku sa 18 godina i nekada kada sam bio u krizi – kazao je naš sagovornik.

Utakmicu protiv GOŠK-a iz Gabele u gradu soli posebno pamti.

– Protiv njih sam postigao gol u pobjedi od 2:0, dok mi je ostala u sjećanju i nedavno odigrana kvalifikacijska utakmica za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Moldavije na Grbavici za mladu reprezentaciju – istakao je Beganović.

Amar igra na poziciji desnog bočnog i prati nastupe jednog nogometaša.

– Gledam Danija Alvesa kako igra, pratim njegove utakmice. Mogu reći da se divim čovjeku koji na vrhunskom nivou traje toliko godina – rekao je.

Na pitanje koji je recept za uspjeh, odgovara.

– Mene su naučili ljudi koji se brinu za moju karijeru da postoje dvije vrste talenta, urođeni i talenat koji se stiče. Mislim da je u današnjem vremenu rad osnova svega, autoritet znanja kako kod trenera tako i kod nas igrača – zaključio je Beganović. (RedBull.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,