Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Alkohol, droga i kriminal zamalo uništili ikonu Premier lige

Preuzmite sliku

Često čujemo priče o teškim djetinjstvima fudbalera koji su iz bijede i lošeg okruženja uspjeli izaći čvrsti, a potom svoj autogram ostaviti u historiji.

Mnogo su češće, nažalost, priče o uništenim karijerama u nastajanju, pogrešnim odlukama i potezima koje su od nadarenih dječaka pravili prosječne dijelove društva – nesposobne da iz svojih nogu izvuku ono što se ne rađa tako često.

U mađarskoj fudbalskoj reprezentaciji i danas igra jedna desetka čiji se život, bude li prilike, mora ekranizirati ili barem zabilježiti u kakvoj prigodnoj knjizi. Onaj s pričom vrijednom pažnje i svakog poštovanja ovog svijeta. Njegovo ime je Zoltan Gera, jedan je od najboljih fudbalskih Mađara u posljednjih nekoliko decenija i neka vrste ikone West Bromwich Albiona gdje je odigrao svoje najbolje utakmice.

Rođen je u Pečuju, ali ništa iz njegovog djetnjistva i rane mladosti nije slutilo na dobro. Odrastao je u groznim uvjetima provodeći vrijeme uglavnom na ulici. Rano je počeo piti alkohol i koristiti droge, a san mu je bio da postane kriminalac. Sve to veliki mađarski kapiten i sam priznao nedavno u razgovoru s novinarima opisujući jedan moment koji potpuno promijenio njegovu svakodnevnicu.

”Ponovo sam se rodio u 16. godini kad sam otišao u crkvu. Bog je promijenio moj život”, prisjećao se Gera mnogo godina poslije, nakon svega što je kroz prebogati fudbalski put napravio. Deset godina s mnogo uspjeha igrao je u Engleskoj, a danas je ponovo tamo gdje počeo igrati ozbiljan fudbal – u Ferencvaroši. Skuplja svoje posljednje igračke minute i prkosi zakonima fizike. Sa 37 na leđima, i dalje je lider tima i samo on zna kad će prestati.

Njegova je priča sjajna – pravi dokaz da se snovi mogu ostvariti čak i kad svi pomisle da je gotovo. Dok su mu ljekari predviđali da nakon neurednog života nema nikakve šanse da zaigra fudbal na velikoj sceni, on je u sebe vjerovao i samo teškim radom stigao do vrha kako je sam nazvao svoj nastup na Evropskom prvenstvu prošle godine. Premda je mađarski fudbal davno ispratio svoje najveće sinove, ime Zoltana Gere stoji čvrsto na stubu slave. U jednoj od najinspirativnijih priča modernog evropskog sporta. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,