Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ali Daei se javio nakon informacije da je osuđen na smrt?

Preuzmite sliku

Sve nas je ovog vikenda šokirala vijest kako je najveći iranski nogometaš u historiji, danas 53-godišnji Ali Daei, osuđen na smrt od strane vlasti svoje države.

Razlog toga je sudjelovanje u građanskim protestima kakvi se u Iranu događaju već gotovo dva mjeseca. Zapravo, prva informacija je bila da je iz svog doma uhapšen od strane specijalnih službi, a to je bilo krajem oktobra te su istu vijest prenijeli i neki od najvećih svjetskih medija.

Vijest nije službeno potvrđena

Vijest o tome da je osuđen na smrt zajedno s još 15 hiljada protestanata krenula je iz Azerbajdžana, a ovdje su najveći mediji bili malo oprezniji. Iz Irana nisu dolazile gotovo nikakve informacije, osim onih da vlasti na protestima ne štede niti bojevu municiju. To bi većinom nekim svojim kanalima prenijele ne-vladine organizacije i zapadu okrenuta udruženja.

Neka informacija se sada ipak pojavila i to na Daeijevom Instagramu. On je tamo objavio fotografiju u nacionalnom dresu uz zanimljivu poruku. Posebno zanimljivu ako znamo da vijesti o svom stanju i situaciji nije komentirao.

“Pozdrav dragim i časnim sugrađanima. U ovim danima, kad se većina nas ne osjeća dobro, odbio sam službeni popis FIFA-e i Katarskog nogometnog saveza da prisustvujem Svjetskom prvenstvu zajedno sa suprugom i kćerima. To sam napravio da bih bio s vama u svojoj zemlji i ovim putem izražavam sućut svim obiteljima koje su ovih dana izgubile svoje najmilije. Nadam se svijetlijim danima za Iran i Irance”, napisano je na arapskom jeziku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ali Daei (@alidaei)

Alija inače na Instagramu prati preko deset miliona ljudi.

Mnogi će ovo različito prokomentirati, ali nije na nama da išta prejudiciramo. Možemo samo reći da je šteta što Alija neće biti u Katru, budući da bi to bio znak olakšanja, odnosno potvrda da je s ovim nogometnim velikanom sve u redu.

Ovako i dalje nemamo puno informacija, ali nadamo se da će se uskoro iste pojaviti. Kako po pitanju Alija Daeija, tako i po pitanju svih stanovnika ove velike azijske države, prenosi Gol.hr.

Vezano | Bivši fudbaler Bayerna osuđen na smrtnu kaznu?

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,