Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Aleksander Čeferin ne podržava ideju održavanja SP-a svake dvije godine

Preuzmite sliku

Predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin izjavio je da ne podržava ideju da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine, umjesto dosadašnje prakse da se mundijali održavaju u intervalu od četiri godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Čeferin se obratio članovima Generalne skupštine unije evropskih klubova u Ženevi i tom prilikom je komentirao prijedlog o održavanju mundijala u razmaku od dvije godine kojeg su ranije predložili direktor FIFA-e za globalni razvoj fudbala Arsene Wenger i Fudbalski savez Saudijske Arabije.

“Ne sviđa mi se taj prijedlog. Vrijednost Svjetskog prvenstva direktno je povezana s činjenicom da se rijetko održava. Održavanje Mundijala jednom u dvije godine bi učinilo taj turnir običnim i smanjilo bi mu popularnost i uticaj“, kazao je Čeferin.

Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) organizuje Svjetska prvenstva za muškarce svake četvrte godine još od 1930. godine. Izuzetak su otkazana prvenstva tokom Drugog svjetskog rata. Za žene se mundijali također održavaju svake četvrte godine još od 1991. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje