Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog neprijateljske atmosfere stadion Beitar Jerusalema nazivaju “Pakao” (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Beitar Jerusalem izraelski je nogometni klub i odmjerit će snage sa tuzlanskom Slobodom 30. juna u Zenici na stadionu Bilno Polje u okviru prvog pretkola UEFA Evropske lige.

  • Teddy_Kollek_Stadium
  • Revanš susret na rasporedu je 7. jula na stadionu “Teddyu” koji ima kapacitet oko 23.000 ljudi. Zbog velike podrške domaćih navijača na tribinama i prilično neprijateljske atmosfere kakvu priređuju suparničkim ekipama, stadion zovu još i Gehinom ili Pakao.

    Inače, najradikalnije pristalice Beitara sa pedigreom huligana zovu se “La Familia“.Navijači Beitara su  su po tradiciji desno i nacionalno orijentisani.

    U svojoj bogatoj historiji šest puta su bili prvaci Izraela, te su u sedam navrata osvajali domaći Kup. Klub su osnovala dva građanina Jeruzalema 1936. godine. David Horn i Shmuel Kirschstein.

    Horn bio je vođa mladeži Beitara, liberalnog pokreta u Izraelu. Sve do danas navijači kluba Beitar poistovjećuju se sa uvjerenjima tog pokreta. Isprva su u timu bili isključivo članovi te grupe.

    Beitar, jedan od najpopularnijih klubova u Izraelu koji je dominantan uz Hapoel Tel-Aviv, Maccabi Haifu i Maccabi Tel Aviv.

    Beitar je 1984. godine bio na pragu svog prvog naslova prvaka Izraela trebalo je da u posljednjem kolu ne izgube utakicu protiv Hapoel Tel-Aviva, međutim, upravo to se dogodilo.

    Zbog tog poraza su navijači Beitara i Hapoela prešli granicu sportskog rivalstva i počeli se mrziti.

    Nakon uspješnih ‘90-ih godina Beitar se našao u velikom problemima. Zbog vrlo lošeg rukovođenja klubom i financijama bivšeg dirktora Moshe Dadasha, Beitar je bankrotirao i oduzeta mu je sva imovina. Prodat je stadion, igrači, i na kraju i kompletan klub.

    Narednih godina Beitar se jedva borio sa preživljavanjem. Vlasnici Fenigel i Levi prisilili su igrače da prihvate što niže plate zbog teškog stanja u klubu.

    U avgustu 2005. godine, ruski multimilijarder Arkadi Gajdamak kupuje klub. Gajdamak je obećao vratiti klub staroj slavi, no, njegova vladavina u klubu postala je predmet kontroverzi. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje