Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

10 stvari koje trebate znati o Kazahstan – BiH

Preuzmite sliku

Reprezentacija Kazahstana danas od 15,00 sati na svom terenu u Nur Sultanu igra protiv BiH meč grupe D kvalifikacija za SP 2022.

Donosimo vam stvari koje trebate znati uoči današnje utakmice:

Meč se igra u Nur Sultanu na plastičnoj travi

Kazahstan i BiH igraju svoju utakmicu u Nur Sultanu na Astana Areni kapaciteta oko 30.000 gledalaca. Astana Arena ima plastičnu travu, a izgradnja stadiona je koštala 313 miliona KM. Stadion na kojem će se igrati današnji duel ima i pokretni krov.

  • Drugi međusobni duel

    Ovo će biti druga međusobna utakmica Kazahstana i Bosne i Hercegovine. Prvi meč je odigran u septembru ove godine, a u Zenici je rezultat glasio 2:2. Kazahstanci su poveli sa 0:1, zatim je naša reprezentacija preokrenula rezultat i imala prednost od 2:1, ali Kazahstan je golom u 95. minuti stigao do boda.

  • Selektor Petev ostao bez čak 11 igrača

    Naš selektor Ivajlo Petev za današnji meč ne može računati na čak 11 igrača. Zbog povreda su otpali Krunić, Pjanić, Mateo Sušić, Lončar i Vrančić, a Saničanin je pozitivan na korona virus. Četiri fudbalera nisu doputovala u Kazahstan zbog problema sa vizama, a to su Đumić, Sarić, Prcić te Hadžikadunić.

    Utakmicu sudi arbitar iz Italije

    Glavni sudija današnjeg duela bit će Davide Massa iz Italije. Massa ima 40 godina i prvi put će suditi našoj reprezentaciji. Zanimljivo da je 2018. godine sudio duel Rome i Juventusa, a Edin Džeko je zbog ogromnih prigovora na njegovo suđenje kažnjen sa 10.000 KM od Disciplinske komisije FS Italije.

  • BiH više od dva puta vrijednija

    BiH je više od dva puta vrijednija od Kazahstana prema podacima Trasnfermarkta. Trenutna vrijednost igrača na koje računa Petev za susret u Nur Sultanu je 47,8 miliona eura. S drug strane, Kazahstanci vrijede 20,75 miliona eura.

    Svjetski i domaći TV kanali prenose susret

    Utakmicu iz Nur Sultna prenosit će sedam TV kanala. To su beIN Connect MENA (Internacionalni), beIN Sports MENA, Premium 2 (Internacionalni), DAZN Deutsch (Njemačka), Nova BH (BiH), Sky Sports *RED button (Internacionalni), ViaPlay (Finska) te Virgin Media Sport (R. Irska).

  • U našoj grupi sve je otvoreno

    Francuska je u grupi D prva sa 12 bodova i izvjesno je da će osvojiti prvo mjesto, dok se preostale četiri ekipe bore za drugu poziciju i plasman u baraž. Ukrajina je trenutno druga sa pet bodova nakon pet utakmica i zanimljivo da je sve mečeve remizirala. Finci imaju isti broj bodova uz meč manje, dok BiH i Kazahstan imaj po tri boda, piše Reprezentacija.ba.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,