Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

NBA: Warriorsima naslov prvaka nakon 40 godina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Košarkaši Golden Statea novi su NBA prvaci, a svoj prvi naslov nakon 40 godina čekanja osvojili su u Clevelandu pobijedivši domaće Cavalierse sa 105-97 u šestoj utakmici finale serije.

Golden State Warriorsi postali su prva momčad nakon Chicago Bullsa iz 1991. godine koja je do naslova prvaka stigla bez ijednog igrača u momčadi koji je ranije zaigrao u NBA finalu, a Steve Kerr je prvi trener u povijesti koji je do trofeja stigao u svojoj prvoj trenerskoj sezoni na klupi NBA momčadi.

I u šestoj utakmici momčad koja je u doigravanje ušla s najboljim učinkom (67-15) opravdala je taj status, vodeći gotovo od samog početka do kraja dvoboja.

Do nove, ukupno 83. pobjede u sezoni Warriorse su sa po 25 koševa predvodili najkorisniji igrač regularnog dijela lige Stephen Curry i 31-godišnji veteran Andre Iguodala koji je proglašen najkorisnijim igračem finala, iako bi taj trofej zasigurno zaslužio i LeBron James.

Vođa Cavaliersa je u šestoj utakmici ubacio 32 poena, ali nije uspio naći dovoljno raspoloženih suigrača za pobjedu kojom bi odluka o prvaku bila odgođena do sedme utakmice.

Warrirorsima je ovo četvrti naslov u klupskoj povijesti, a drugi otkako su se preselili u Kaliforniju iz Philadelphije. Osim ove sezone, prvaci su bili još 1947., 1956. i 1975. godine.

Cleveland ni u svom drugom finalu nije uspio doći do prvog naslova. LeBron James je predvodio i momčad koja je 2007. godine u četiri utakmice poražena od San Antonio Spursa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje