Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na prvom Svjetskom prvenstvu u fudbalu Jugoslavija stigla do polufinala

Preuzmite sliku

Prvo veliko fudbalsko takmičenje je održano 1930. godine u Urugvaju, a njegov idejni tvorac je bio Francuz Jules Rimet. Svjetsko prvenstvo je sve do 1974. godine organizovano upravo pod njegovim imenom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon 1974. godine, ovo takmičenje postaje poznatije pod nazivom FIFA-ino svjetsko prvenstvo jer se igra u organizaciji ove svjetske fudbalske asocijacije.

Prvo svjetsko prvenstvo u fudbalu je organizovano u Urugvaju iako su mnoge evropske zemlje bile protiv toga i tražile su da se takmičenje odigra u Evropi. Na Svjetkom prvenstvu u Urugvaju učestvovalo je samo 13 zemalja, jer većina evropskih zemalja nije željela učestvovati tvrdeći da bi putovanje od 25 do 30 dana moglo biti vrlo naporno i iscrpljujuće za igrače. Tako su na kraju, od evropskih reprezentacija, samo Francuska, Belgija, Jugoslavija i Rumunija učestvovale na najvećoj fudbalskoj smotri na svijetu održanoj u Urugvaju.

  • World Cup Final. 1930, Uruguay. The Centenary Stadium, venue for the first FIFA World Cup Final.
  • Sa američkog kontinenta učestvovali su selekcije Urugvaja, Argentine, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Čilea, Meksika, Brazila, Perua, Paragvaja i Bolivije.

    Prvu utakmicu su odigrali Francuska i Meksiko u Montevideu 13. jula u kojoj je selekcija Francuske bila bolja ostvarivši pobjedu rezultatom 4:1. Tako je i prvi gol u historiji odigravanja svjetskih prvenstava postigao francuski fudbaler Lucien Laurent u 19. minuti meča.

    Nakon odigranih utakmica u četiri grupe, u polufinale prvenstva plasirale su se selekcija Argentine, Urugvaja, SAD-a i Jugoslavije. U polufinalnoj utakmici domaćin Urugvaj savladao je repezentaciju Jugoslavije rezultatom 6:1, dok je Argentina pobijedila SAD identičnim rezultatom.

    U finalu odigranom 18. jula u Montevideu reprezentacija Urugvaja je savladala Argentinu rezultatom 4:2 te tako postala prvak svijeta. Pogotke za Urugvaj su postigli Pablo Durado u 12. minuti, Pedro Cea u 57., Victoriano Iriarte u 68. i Hector Castro u 89. minuti dok su golove za Arganetinu postigli Carlos Peucelle u 20. i Guillermo Stabile u 37. minuti utakmice. Najbolji strijelac na ovom svjetskom prvenstvu je bio Argentinac Guillermo Stabile sa osam postignutih golova.

    Na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju u 18 odigranih utakmica postignuto je ukupno 70 golova, odnosno 3,9 golova po utakmici. (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,