Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mundijal: U Čileu je 1962. odigrano najgrublje SP ikada

Preuzmite sliku

Nakon svjetskih prvenstava u fudbalu na evropskom tlu, odigranih u Švicarskoj i Švedskoj, prvenstvo se 1962. ponovo preselilo u Južnu Ameriku, u Čile, piše Anadolu Agency.

Za organizaciju tog Mundijala 1962. godine, sedmog po redu, borile su se Zapadna Njemačka, Argentina i Čile. Čile je tada stekao sve potrebne uvjete za održavanje FIFA-inog svjetskog prvenstva na svojim stadionima. Za titulu najbolje fudbalske nacije te davne 1962. godine natjecalo se 16 zemalja. Deset iz Evrope, pet iz Južne Amerike te jedna ekipa iz Sjeverne i Centralne Amerike. Iz Evrope su to bile Bugarska, tadašnja Čehoslovačka, Engleska, Zapadna Njemačka, Mađarska, Italija, bivši SSSR, Španija, Švicarska te bivša Jugoslavija. Iz Južne Amerike to su bile Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija i Urugvaj, dok je Meksiko predstavljao Sjevernu i Centralnu Ameriku.

Najoštriji svjetski kup

Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Čileu 1962. godine na stranicama povijesti fudbala upisano je kao najgrublje svjetsko prvenstvo ikada. Tek pošto se okončao prvi krug natjecanja povrijeđeno je 37 igrača među kojima i legendarni Brazilac Pele. Ovi igrači zbog povreda nisu mogli dočekati kraj tadašnjeg Mundijala na terenu. Pažnju tadašnjih medija privukla je reprezentacija Italije jer je upravo u njenim mečevima dolazilo do teških povreda. Čileanski mediji su tada pisali da je Italija umjesto fudbalera greškom poslala borbeni tim.

  • brazil-reprezentacija1962godine
  • Do tada su reprezentacije sa istim brojem bodova razigravale baražne utakmice te se na taj način odlučivalo ko prolazi dalje. Međutim, te 1962. godine Čile je donio odluku o korištenju prosjeka reprezentacija.

    Ferenc Puskas je prvi evropski fudbaler koji je igrao u finalima dva svjetska prvenstva u fudbalu u dresovima dvije različite reprezentacije. Godine 1954. na prvenstvu u Švicarskoj Puskas je igrao na reprezentaciju Mađarske, dok je u Čileu 1962. igrao za Španiju. Slično njemu, Luis Monti je 1930. igrao za Argentinu, a 1934. za Italiju.

    Brazil bez Pelea uspio osvojiti Mundijal

    Uprkos činjenici da je as brazilske reprezentacije Pele povrijeđen već u grupnoj fazi takmičenja Brazil je do finala uspio doći neporažen te je tada, savladavši Čehoslovačku retultatom 3:1, postao svjetski prvak. Ove dvije reprezentacije su 17. juna 1962. godine u Santiagu igrale pred 68 hiljada navijača. Čehoslovačka je u 15. minuti povela preko Jozefa Masopusta. Za Brazilce su u 17. minuti pogodili Amarildo, u 69. Zito te Vava u 78. minuti.

    Titule najboljeg strijelca 1962. godine u Čileu ponijeli su Florian Albert iz Mađarske, Valentin Ivanov iz SSSR-a, Dražen Jerković iz Jugoslavije, Leonel Sanchez iz Čilea, te Vava i Garrincha iz Brazila. Svi su postigli po četiri gola. Na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 1962. godine u Čileu, u ukupno 32 odigrane utakmice, zabilježeno je 89 golova, odnosno 2,8 golova po utakmici. Najefikasnije reprezentacije su bile Brazil sa 14 i Jugoslavija i Čile sa po 10 postignutih golova. (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,