Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lugušić: BiH ima dobre golmane, Begović će biti odličan u baražu za EP

Preuzmite sliku

Enver Lugušić, trener golmana u fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine vjeruje kako će se bh. nacionalni tim plasirati na Evropsko prvenstvo, odnosno da će u baražu eliminisati Republiku Irsku. Nešto lošija izdanja reprezentativnog golmana Asmira Begovića u posljednje vrijeme sa Chelseajem ne zabrinjavaju Lugušića koji je uvjeren da će čuvar mreže biti glavna karika u novom uspjehu BiH.

“Svi imamo pravo na slab dan ili period u životu. Znamo da je Begović vrhunski golman i to niko ne može osporiti. Ne ide ekipi, ali Asmir i u Chelseaju daje svoj maksimum. Vjerujem da će ih krenuti uskoro. On za reprezentaciju brani dobro i uvjeren sam da će biti jedna od naših glavnih karika u uspjesima u naredne dvije utakmice, odnosno da će pomoći odbranama da dobijemo Irce i plasiramo se na Evropsko prvenstvo u Francusku. Tu nemam apsolutno ni najmanje sumnje. On je stabilan, odradit će posao kako treba, tj. kao i uvijek biti odličan”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Lugušić.

– Irsku nismo priželjkivali – 

Svjestan je da u dvomeču sa Irskom popularno zvane “zmajeve” čeka izuzetno težak posao.

“U doigravanju za plasman na EURO 2016 dobili smo teškog protivnika. Iskreno, Irce nismo priželjkivali. Ali šta je tu je… Igramo s njima i to je super za nas, da i ovaj zadatak odradimo na najbolji način. Svi smo nekako htjeli Sloveniju u baražu, pa da kažemo lako ćemo. Moglo se desiti da podcijenimo Slovence i da ispadnemo, što se sigurno neće desiti protiv Iraca. Respektujemo ih, čeka nas rovovska bitka iz koje ćemo, nadam se, izaći kao pobjednici”, kazao je Lugušić, naglasivši da se niko u stručnom štabu BiH ne zavarava zbog povreda pojedinih irskih igrača:

“Ne, oni su jaki ma u kojem sastavu nastupe u Zenici. Misle da je njihova prednost što mi prvu utakmicu igramo kući. Ne slažem se sa njima. Trebamo se fokusirati da odradimo svoj posao i svi ispunimo zamisli selektora Mehmeda Baždarevića. Ukoliko bude tako uvjeren sam da ćemo steći prednost na stadionu ‘Bilino polje’ i odbraniti je u revanšu u Dublinu”.

– Pirić i Karačić budućnost BiH – 

Lugušić, jedan od najboljih bh. golmana svih vremena, tvrdi i da reprezentacija BiH posjeduje izuzetno kvalitetna tri čuvara mreže, ali i da ne treba brinuti za budućnost kada je u pitanju igrač sa brojem 1.

“Do prije nekoliko mjeseci uvijek smo imali rezervne golmane sa 32, 33 ili 34 godine. Napravili smo dobru selekciju, te uz Begovića priključili Jasmina Burića i Ibrahima Šehića, koji brane u grupnoj fazi UEFA Evropske lige. Oni su relativno mladi sa 26, 27 godina, što je za golmane najbolja dob. Tu su i naša budućnost Kenan Pirić i Goran Karačić. Njih dvojica kao i još nekoliko momaka razvijaju se u vrhunske golmane i bez imali ustezanja mogu reći da BiH ima odlične i imat će odlične golmane”, kaže Lugušić.

Utakmice baraža za EURO 2016 nacionalni tim BiH protiv Republike Irske odigrat će 13. novembra u Zenici, dok je revanš tri dana kasnije u Dublinu. Oba susreta počet će u 20:45 sati po srednjoevropskom vremenu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,