Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žrijeb pretkvalifikacija za SP u košarci: BiH ponovo u grupi sa Švedskom

Preuzmite sliku

U češkoj prijestolnici Pragu danas je održan žrijeb grupa pretkvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini. Košarkaška reprezentacija BiH bila je nosilac prilikom žrijeba, a za rivale u grupi “A“ dobila je Švedsku, Slovačku i Armenije , javlja Anadolu Agency (AA).

Zanimljivo, tako će bh. košarkaši nakon što su u nedavnim kvalifikacijama za “Eurobasket 2017“ bili u grupi sa Šveđanima, ponovo imati priliku da igraju sa selekcijom koju s klupe vodi bh. stručnjak Vedran Bosnić.

U pretkvalifikacijama za SP 13 reprezentacija je podijeljeno u tri grupe sa po tri i u jednu sa četiri ekipe. Plasman u u prvi krug kvalifikacija ostvariće po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe, a tamo će sa još 24 reprezentacije nastaviti borbu za 12 mjesta koliko će imati Evropa na “Mundobasketu“.

Pretkvalifikacije će se igraće se srijedom i subotom u periodu od 2. do 19. augusta 2017. godine. Prvi krug evropskih kvalifikacije za SP počeće 20. novembra 2017, a završiće u junu naredne godine. Po tri prvoplasirane selekcije iz osam grupa prvog kruga kvalifikacija proći će u drugi krug, koji će se igrati septembra 2018. do februara 2019. godine. U toj fazi reprezentacije će biti podijeljene u četiri grupe sa po šest timova, a na Svjetsko prvenstvo će se plasirati po tri prvoplasirana.

Grupe pretkvalifikacija: grupa “A“: BiH, Švedska, Slovačka, Armenija; grupa “B“: Holandija, Austrija, Albanija; grupa “C“:. Estonija, Makedonija, Kosovo; grupa “D“: Bjelorusija, Bugarska, Portugal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,