Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ženska košarkaška reprezentacija ubjedljivo poražena od Kanade

Preuzmite sliku

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od selekcije Kanade sa 96:64, u prvom meču na kvalifikacijskom turniru za Svjetsko prvenstvo u Osaki.

Košarkašice BiH pretrpjele su težak poraz od kanadske selekcije, koja je od početka dominirala i u potpunosti opravdala ulogu favorita.

Kanađanke, koje na svjetskoj rang listi zauzimaju četvrto mjesto, odigrale su odličnu odbranu na najboljoj bh. igračici Jonquel Jones koja je zaustravljena na samo 15 poena i pet skokova što je svakako jedan od ključnih razloga ubjedljivog poraza.

Ostale bh. igračice također nisu bile na svom nivou, dok su s druge strane Kanađanke bile izuzetno šuterski raspoložene te su već nakon prvog poluvremena imale više od 20 poena prednosti.

Do kraja meča nije se mijenjao odnos snaga na parketu te je sjevernoamerčka reprezentacija došla do prve pobjede.

Uz Jonquel Jones koja je pored 15 poena i pet skokova imala i pet asistencija, najefikasnija u reprezentaciji BiH bila je Nikolina Babić sa 16 poena, dok su kod Kanade najefikasnije bile Bridget Carleton sa 28 i Natalie Achonwa sa 21 poenom.

Kanada je susretom sa BiH završila kvalifikacije, dok košarkašice BiH sutra očekuje meč sa selekcijom Japana koja je u prvom kolu slavila protiv Kanađanki.

Sve tri selekcije najvjerovatnije će izboriti učešće na Svjetskom prvenstvu s obzirom na to da je Bjelorusija odustala od takmičenja. O tome konačnu odluku treba da donese Svjetska košarkaška federacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje