Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliko srce nedovoljno za potpuni preokret: Košarkaši BiH poraženi od Grčke u Mejdanu

Preuzmite sliku

Košarkaška reprezentacija BiH u dvorani Mejdan u Tuzli poražena je od reprezentacije Grčke u meču 2. kola kvalifikacija za EuroBasket 2021. godine rezultatom 65:70.

Fantastičnu atmosferu u Mejdanu dodatno su “začinili” na početku samog susreta Adamović i Halilović prelijepom akcijom, kada je Halilović sjajno zakucao i donio prvu prednost našem timu. Tokom prve četvrtine košarkaši BiH su imali konstantnu prednost sve do posljednjih trenutaka kada Giannoulis Larentzakis završava prvu četvrtinu poenima za Grke (16:17).

I druga četvrtina prolazi u ravnopravnoj borbi, rezultat je nekoliko puta izjednačen, ali Grcima ponovo pripada finiš četvrtine i u 18. minuti Giannopoulos pogađa za +9 (29:38). Do odlaska na odmor “Zmajevi” uspijevaju pogotkom Miloševića sa zvukom sirene smanjiti na 34:40.

Reprezentativci održavaju pristojan zaostatak do 23. minute (39:45), no onda do izražaja dolazi kvalitet grčke reprezentacije. Agravanis i Margaritis, čak i bez pomoći pomalo blijedog Mantzarisa, odlaze na +12 (39:51) u 27. minuti. Uoči posljednjih 10 minuta Grci su stigli do +16 (43:59) zahvaljujući odličnoj igri u odbrani, uspjevši da zaustave ulaske u reket naših igrača.

  • Kao i u meču protiv Latvije, reprezentativci BiH se nisu predavali i u posljednjoj četvrtini su počeli stizati prednost protivnika. Dvije minute prije kraja bilo je 60:65, a potom smo smanjili na 61:65. Presing koji su postavii potom naši igrači na žalost nije uspio pa su Grci novom trojkom otišli na 60:68. Nešto više od minut dok raja Mejdan je proključao jer je Atić pogodio trojku i iznudio faul, za 65:68. Osamnaest sekundi prije kraja imali smo napad, ali nusmo ga uspjeli realizovati, Grci su izborili faul, a do kraja su slavili sa 65:70.

    Najefikasniji u reprezentraciji BiH bili su Milošević (17), Halilović (9), Atić (13) i Sulejmanović (8), dok su Grke predvodili Agravanis (17), Margaritis (14) i Larentzakis (15).

    Rezultati by SofaScore

    U drugoj utakmici 2. kola naše grupe H, Bugarska je na svom terenu nakon dva produžetka pobijedila Latviju 110:104. To znači da Grci imaju dvije pobjede, BiH i Bugarska po jednu, dok je Latvija bez trijumfa. (Tuzlanski.ba | Foto: V. Živković)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,