Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vedran Bosnić: BiH gradi novu generaciju košarkaša

Preuzmite sliku

Selektor bh. košarkaške reprezentacije smatra da FIBA mora dati više mjesta evropskim selekcijama na prvenstvima svijeta zbog većeg kvaliteta.

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić optimista je uoči kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine, bez obzira na to što će bh. tim igrati protiv veoma kvalitetnih rivala. Rođeni Sarajlija (43) smatra da BiH može zauzeti jedno od prva tri mjesta u grupi H, gdje će odmjeriti snage protiv Grčke, Latvije i Bugarske.

Ova faza kvalifikacija za odlazak na šampionat Starog kontinenta startuje za bh. reprezentaciju gostovanjem kod Latvije, 21. februara naredne godine.

Bosnić posjeduje potrebno trenersko iskustvo i već je dokazan stručnjak sa postignutim uspjesima u karijeri. Predvodeći švedski Sodertalje Kings, osvojio je četiri titule prvaka ove skandinavske države, od 2013. do 2016. Proglašen je pet puta za trenera godine u Švedskoj, čiji je bio selektor i zabilježio zapažene rezultate. Kao trener Lionsa iz Ženeve osvajač je tri trofeja – dva Superkupa Švicarske, 2017. i 2018, te Kupa ove zemlje 2018.

Za selektora BiH izabran je u novembru 2018. Pod njegovim vodstvom, bh. tim je u završnici druge runde kvalifikacija za Mundobasket savladao Bugarsku sa 87:69 i izgubio od istog protivnika 82:89 u gostima, te Finske 77:81 kod kuće i Češke 64:69 na strani. Trenutno je trener belgijskog Monsa.

Bosnić u intervjuu govori o nedavnoj turneji selekcije BiH po Kini i šansama u kvalifikacijama za EP, smjeni generacija u bh. timu, startu i favoritima Svjetskog prvenstva, tituli CSKA u Euroligi, te naslovu prvaka Širokog u BiH.

Šta Vam je pokazala turneja reprezentacije BiH po Kini, gdje je ostvarila osam pobjeda i poraz?

Projekt Kina bio je jako dobar za ovo ljeto, jer nismo imali planiranih prijateljskih utakmica, a u toku je smjena generacija. Imamo dosta mladih igrača i mogli smo dati šansu nekim košarkašima koji je prije nisu imali. Oni mogu biti blizu reprezentacije ili izboriti mjesto u njoj. Zadovoljan sam odnosom igrača na pripremama u BiH. Istovremeno sam zadovoljan zalaganjem i igrom, ostvarili smo dobar rezultat od osam pobjeda, mada nam to nije bio primaran cilj.

Cilj je bio odigrati devet utakmica kako bi ja i stručni štab vidjeli na koga možemo računati od mladih igrača u budućnosti. Bitno je da gajimo kult reprezentacije, da se brinemo za igrače i budemo što više zajedno. Prema sadašnjim pravilima, teško je naći slobodne termine kada se igrači mogu okupiti i trenirati sa reprezentacijom. Mislim da je jako bitno za budućnost svake reprezentacije, a posebno Bosne i Hercegovine, da brinemo o svakom igraču, sa ciljem da mu pomognemo u napredovanju.

  • Koje su dobre strane u igri bh. selekcije, a šta bi trebalo popraviti do starta kvalifikacija za Eurobasket 2021?

    Pitanje je malo delikantno. Dobre stvari koje daju mladi igrači su sjajno zalaganje i energija, te jaka želja da igraju za reprezentaciju. To je pozitivno što sam vidio u ekipi koju vodim od novembra prošle godine. Kod svih momaka koji su dolazili i igrali za reprezentaciju u tom periodu, zalaganje i želja za igrom su na zavidnom nivou.

    Loše stvari su da imamo mnogo manje kvaliteta u ovoj novoj, nego u prijašnjim generacijama prije pet ili deset godina. Ovo su mlađi momci, pa je iskustvo ekipe koja je prije igrala bilo veće nego što je slučaj sa sadašnjom selekcijom. To je neko poređenje kada se pitamo šta trebamo uraditi još bolje u odnosu na ono šta imamo i u kom pravcu treba nastaviti s radom.

    Nadate li se pobjedi BiH u gostima kod Latvije u prvom kolu (21. februar 2020) grupe H kvalifikacija za EP?

    Nadam se pobjedi na svakoj utakmici. Sve moje ekipe igraju i teže pobjedi. Latvija jeste favorit. Ona je sjajna ekipa koja uvijek igra na evropskim prvenstvima i posjeduje iskustvo na velikim takmičenjima. Ima dosta dobre igrače, ali treba sačekati da se približe kvalifikacije da vidimo u kojem će rosteru oni igrati i kakav će kvalitet ekipe imati, kao i ko će za nas igrati. Znamo da je latvijska košarka veoma kvalitetna, imaju dobrih košarkaša koji igraju u jakim evropskim klubovima. Probaćemo da se što bolje pripremimo za ovaj meč, pružimo dobar otpor i iznenadimo Latviju.

    Kako ocjenjujete rivale Grčku, Latviju i Bugarsku u borbi za šampionat Starog kontinenta?

    Dobili smo jednu od najtežih grupa. Igraćemo protiv Grčke i Latvije, koje su odlične ekipe, te sa Bugarskom iz zadnjeg šešira, u kojem su bile nešto slabije ekipe. Bugarska je ipak kvalitetna ekipa, što smo vidjeli iz utakmica u posljednjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Igra dobru košarku i pobijedila je izvanrednu selekciju Francuske prošle godine. Bili su s nama u grupi, izgubili smo u Bugarskoj, a dobili kod kuće. Treba se pripremati za svaku utakmicu posebno i vidjeti u kojem sastavu ćemo biti mi, a u kojem će protivnici igrati. Nikada ne znate ko se može povrijediti i šta se može desiti u periodu kada se igraju utakmice.

    Ovo je jako kvalitetna grupa i to treba da motiviše cijelu ekipu jer će igrati protiv snažnih rivala. To će nam dati još veću motivaciju i želju da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo.

    Može li BiH izboriti prolaz na EP?

    Naravno da može, ne bismo ni pričali sada o tome da ne može (osmijeh). Grupa je teška, ali uz pomoć publike i dobre atmosfere koju imamo, daćemo sve od sebe da se kvalifikujemo na prvenstvo Evrope, što bi bio fantastičan uspjeh, posebno za novu generaciju i mlade igrače.

    Šta mislite o potencijalu bh. tima nakon odlaska Kikanovića, Stipanovića, itd?

    Već ranije sam pomenuo da novu generaciju reprezentacije čine mlađi igrači sa manje iskustva. To se dešava i u drugim reprezentacijama. Bitno je da se fokusiramo na mlade igrače koji napreduju u igri tokom sezone. Ranije smo imali više kvalitetnih igrača nego sada. Potrebno je posvetiti vrijeme mladim igračima kako bi stekli samopouzdanje i iskustvo, te postigli što veći kvalitet u igri.

    To se ne postiže za jedan dan ili jednu noć, ili tri mjeseca. Trebaće vremena da nova generacija dođe na nivo igara onih koje su igrali prije.

  • Da li je BiH mogla ostvariti bolji rezultat u kvalifikacijama za Mundobasket u Kini?

    Ma, to bi bilo jako teško reći da li je moglo završiti ovako ili onako. Bila su tri različita selektora (Duško Vujošević, Jasmin Repeša i Bosnić) i praktično tri različite selekcije koje su igrale u kvalifikacijama. Gledao sam sve utakmice BiH protiv veoma kvalitetnih protivnika. Od početka do kraja svi igrači i selektori su davali maksimum da se postigne što bolji rezultat.

    Sada se treba fokusirati na ono što slijedi, a to su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, kako bismo ostvarili uspjeh. Treba izvući pouku iz prethodnih kvalifikacija i i utakmica sa Rusijom, Belgijom, Finskom, Francuskom. To su top ekipe koje bi mogle možda napraviti dvije ili tri reprezentacije od raspoloživog igračkog fonda. Mi, nažalost, to nemamo i manja smo košarkaška zemlja od njih, ali se možemo i trebamo boriti protiv svakog protivnika.

    Je li selekcija SAD-a, koja se suočila sa brojnim otkazima, prvi favorit za odbranu zlatne medalje na SP-u?

    To ćemo tek da vidimo. Zato je košarka jedan od najboljih i najzanimljivijih sportova. Mogući su svakakvi rezultati. Amerikanci su favorit, imaju 12 NBA igrača u svojim redovima, što nema nijedna druga reprezentacija. U utakmicama koje sam gledao, pokazali su da imaju problema u nekim aspektima igre.

    Biće jako zanimljivo kada krene četvrtfinale i u tim utakmicama mogu se desiti neočekivani rezultati. U prvoj fazi prvenstva je ogromna razlika između kvaliteta ekipa u grupama. Mislim da FIBA mora promijeniti sistem takmičenja i da bi evropske selekcije trebale dobiti još više pozicija na Svjetskom prvenstvu, kako bi dobilo na kvalitetu. Ima puno utakmica u kojima SAD ili jake evropske reprezentacije dobijaju protivnike sa po 50-60 poena razlike, što nije baš dobro za kvalitet košarke.

    Ko može poremetiti planove Americi na putu do zlata?

    Srbija ima fantastičnu ekipu, kao i Francuska, Španija, Grčka, te Australija. To su ekipe koje mogu iznenaditi pošto imaju dosta kvalitetnih igrača. Ne smijemo zaboraviti da se u četvrtfinalu igra jedna utakmica i lošiji dan jedne može iskoristiti druga ekipa. Pogotovo što će se sastati ekipe približno istog kvaliteta, pa će detalji odlučiti.

    Kolike su mogućnosti svjetskog viceprvaka Srbije?

    Ona je sjajan tim na svakoj poziciji, sa iskustvom i kvalitetom igranja zajedno. Igrači se međusobno dobro poznaju, što im daje dodatni kvalitet. Imaju puno igrača koji kreiraju igru, kao i dobrih šutera. Fizički su sposobni uraditi mnoge stvari i jedna su od najkvalitetnijih selekcija Srbije posljednjih godina. Nije slučajno da igraju na ovom nivou, a pobijedili su u svih deset pripremnih utakmica, dok su Amerikanci imali šest provjera uoči prvenstva svijeta.

    Da li je trijumf moskovskog CSKA očekivan u Euroligi?      

    Volim takmičenje u Euroligi i pratio sam dosta utakmica. Kada se plasirate na Final Four, sve četiri ekipe mogu osvojiti titulu i nema velikih iznenađenja. Zadnju godinu dana CSKA i Efes Anadolu iskoristili su ogromne probleme sa povredama u ekipi Fenerbahcea. Ako se sjetite prvog dijela sezone, kada je Fenerbahce bio kompletan, odigrao je najbolje u Euroligi. Kasnije su imali mnogo povreda, pa su CSKA i Efes odigrali finale, u kojoj je sjajna ekipa iz Moskve zasluženo pobijedila. Nije iznenađenje da je CSKA prvak Evrope sa velikim budžetom i odličnim timom na Final Fouru, gdje se igrala dobra košarka.

  • Kako komentarišete naslov Crvene zvezde, koja je opravdala epitet favorita u ABA ligi?

    ABA liga je sve jača, što je dobro za košarku na prostorima bivše Jugoslavije. Crvena zvezda je uložila najviše novca u ligi i opravdala ulogu favorita osvajanjem titule. Košarkaški je to bila kvalitetna liga, ali mi se nisu svidjele finalne utakmice u Beogradu i Podgorici, gdje je bilo svega, pa i nemilih dešavanja. Svi bi se trebali više fokusirati na sport jer smo mi ovdje zbog košarke, a ne zbog drugih stvari.

    Šta je presudilo da Široki osvoji titulu prvaka BiH?

    Odlučili su detalji. Bila je dobra finalna serija utakmica, u kojoj su Sparsi pobijedili Širokog u gostima. Potom je Široki uzvratio trijumfom u Sarajevu, pa je na kraju Široki Brijeg slavio titulu na domaćem terenu. Finale je bilo na dobrom nivou i obje ekipe su dale maksimum u finalnoj seriji koja se igrala 15-ak dana. To daje pozitivnu sliku za budućnost bosanskohercegovačke košarke, odnosno da liga može biti još bolja i dati više igrača za reprezentaciju.

    Koliko vam je značilo da ste pet puta zaredom u Švedskoj izabrani za trenera godine od 2011. do 2015., dok je vaš tadašnji klub Sodertalje Kings bio četverostruki prvak?  

    Priznanja su mi značila dosta, pošto su bila na početku moje trenerske karijere. U Švedskoj je teško napraviti uspjeh koji traje i ima kontinuitet. Prije toga, nijedna ekipa nije bila na nivou na kojem je bio moj bivši tim. Počeli smo igrati Evropu, pet godina smo igrali Fiba Eurocup. U tom periodu napredovalo je dosta mladih igrača koji su igrali kasnije za reprezentaciju Švedske, koju sam vodio. Stvoren je kult švedske reprezentacije. To je lijep period u mom životu koji mi je dao dodatnu energiju za bolji rad kako bih pomogao igračima i svojoj ekipi da bude još kvalitetnija.

    Jeste li imali trenerskog uzora?

    Imao sam dobre trenere u igračkoj karijeri u svim selekcijama. Tako je bilo od početka kada su me prije rata u sarajevskoj Bosni trenirali Mladen Ostojić i Ante Đogić. Dule Vujošević me trenirao u Italiji, Jonas Kazlauskas u litvanskom Rytasu, a Vlado Vanjak jednu sezonu na Kosovu. Oni su uticali na moj igrački i i trenerski razvoj, što je sreća. Od svakog sam uzeo ponešto i stvorio svoju filozofiju kako bi volio da sve to izgleda u timu koji treniram. Bilo je dosta trenera koje izuzetno cijenim i uticali su na mene da drugačije razmišljam o košarci, kada sam prestao biti igrač i postao trener. Ogromne su razlike između obaveza igrača i u obavljanju trenerskog posla.

    Zašto ste se odlučili da preuzmete Mons i kakvi su utisci o belgijskom klubu?

    Sve što radim u životu predstavlja izazov. Bitno je da sam motivisan i sretan na mjestu gdje radim. Poslije Švedske i Švicarske, osjetio sam da mi treba novi izazov. Mons ima tradiciju u Belgiji i dobar je klub. Moje i klupske ambicije su se poklopile od prvog razgovora sa ljudima u Monsu. Svidio mi se projekat na kojem trebamo raditi u narednom periodu.

    Ovdje sam mjesec dana i počeli smo ranije sa pripremama od drugih klubova. Momci dobro rade i igramo prijateljske utakmice. Imamo dosta novih, ali i mladih košarkaša koji mogu napredovati, tako da možemo stvoriti dobru ekipu i izboriti mjesto u Top 4, što bi nam dalo šansu da igramo naredne sezone u evropskom takmičenju. Mons je bio peti prošle sezone. Liga je izjednačena i jako dobra. Imate Antwerpen, Oostende i Charleroi, koji su iznad svih, a poslije dolazi nekoliko ekipa koje će se boriti za četvrtu i petu poziciju. Bio bih presretan da izborimo Evropu. (AJB)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje