Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli predstavljena knjiga ‘Tjelesna svjesnost u košarci’

Preuzmite sliku

Knjiga “Tjelesna svjesnost u košarci” tuzlanskih profesora sporta i tjelesnog odgoja, Alije Biberovića i Damira Ahmića, predstavljena je večeras u Kongresnoj sali hotela Tuzla, u prisustvu velikog broja građana Tuzle, Travnika, Zenice i drugih gradova.

U knjizi su sublimirana iskustva i naučna saznanja autora o košarci kao jednom od najpopularnijih sportova u svijetu.

– Specifičnost knjige krije se u određivanju karakteristika ličnosti, koje određuju naš put, bez obzira da li on bio u igračkom ili trenerskom smislu. Naravno, tu je neizostavan i obrazovni modus, potkovan pedagoškim i psihološkom principima koji se velikim djelom naznačeni u ovoj knjizi – kazao je za Fenu jedan od autora Damir Ahmić.

Alija Biberović, koji je u košarci prošao sve faze, od igrača do trenera i selektora ženske reprezentacije BiH, pa sve do sveučilišnog profesora, zahvalio se na velikom odzivu publike, kazavši da je knjiga namijenjena najširoj publici, posebno studentima sporta i tjelesnog odgoja, košarkašima i trenerima.

– U knjizi smo se fokusirali na razvoj osnovnih vještina i njihove integracije s timskom igrom. Sadržaj je izvorišta saznanja za trenere, igrače i sve one koji žele upoznati samo mali dio faktora bitnih za uspješnost košarkaške igre – naglasio je Biberović.

O autorima i knjizi govorio je profesor emeritus Branimir Mikić, koji je 48 godina u prosvjeti i koji je “proizveo” 60 doktora nauka i 168 magistara, među kojima su i autori spomenute knjige.

Predstavljeno štivo ocijenili su izuzetno vrijednim recenzenti, profesor Elvis Vardo i docent Edin Užičanin.

Gosti na promociji bili su proslavljena košarkašica Razija Mujanović i istaknuti trener Velimir Gašić iz Beograda, dok se putem linka obratio proslavljeni košarkaš i trener Damir Mulaomerović.

– Knjigu toplo preporučujem svima koji se žele baviti košarkom. Gledano sa aspekta košarkašice koja je cijeli život provela na terenu, mogu argumentirano reći da ovakve knjige mogu imati nemjerljiv značaj u razvoju mladih sportista – kazala je Mujanović.

Trener Gašić je naglasio da čitavu knjigu prožima specifična energija i poruka da se stalno uči i da se naučeno podijeli sa drugima.

– Nije dovoljno samo znati, nego se to znanje mora i primijeniti na pravi način, a kako to učiniti, vrlo jasno su naznačili autori Biberović i Ahmić – naglasio je Gašić.

Knjigu “Tjelesna svjesnost u košarci” štampao je Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje