Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlaci se prisjetili Mirze Delibašića: Kinđe je bio veliki čovjek, ne smijemo ga zaboraviti

Preuzmite sliku

Godišnjica rođenja vrsnog košarkaša Mirze Delibašića danas je obilježena na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli.

Slavni košarkaš rođen je prije 65 godina, a danas je na fakultetu u Tuzli prikazana dva kratka dokumentarna filma koja govore o Kinđetovom liku i djelu.

“Prolazi vrijeme otkako nas je napustio najveći sportista svih vremena Mirza Delibašić. Nama je cilj bio da danas studenti koji studiraju sport se upoznaju sa biografijom Delibašića. Nadam se da smo danas ovaj cilj počeli i ostvarivati, a u sklopu aktivnosti smo počeli uređivati prostor u kojem će s enalaziti njegove fotografije i izvatci iz karijere”, izjavio je prof. dr. Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli.

  • Šeparović je rekao da je Delibašić prve sportske korake napravio u Tuzli, u tenisu, a onda i u košarci.

    Bio je u reprezentativim selekcijama bivše Jugoslavije, a kao ekstremni talent otišao je iz Tuzle i napravio karijeru visokog ranga. Karijeru je završio u 30. godini, ali je uspio biti olimpijski, svjetski i evropski prvak. U klupskom segmentu je bio evropski prvak, kao i prvak dva nacionalna šampionata.

    Kroz današnje aktivnosti s likom i djelom detaljnije se upozala i studentica druge godine Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Melina Omerović.

    “Nisam znala da je velik čovjek, kao i da je četiri puta proglašen sportistom BiH, čak i Balkana. Bila mi je velika čast da kroz sve ovo saznam mnogo novih i zanimljivih detalja. Smatram da svi trebamo izučavati historiju i upoznati te velike sportiste kroz koje možemo naučiti mnogo iz prošlosti”, izavila je Omerović.

  • Veliki Delibašićev prijatelj je bio i Mirza Berbić. Skupa su odrasli u istom dvorištu, ali i ušli u svijet tenisa i košarke.

    “Mirzina najveća sreća je bila ta da je upoznao Bogdana Tanjevića. Faktički, Mirza je radio sa jednim ambicioznim i velikim stručnjakom koji je od prosječne Bosne napravio evropskog prvaka. Kako je Mirza imao sreću s njim, tako je i Tuzla imala sreću da tu bude rođen Delibašić”, rekao je Berbić.

    Danas je rečeno i da je pokrenuta inicijativa da Mirza Delibašić u Tuzli dobije svoj spomenik. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,