Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teletović o uraganu Sandy: “Bio sam nervozan, prvi put sam doživio takvo nešto”

teletovic-netsi1
Preuzmite sliku

Mirza Teletović za dva dana debitirat će u konkurenciji najboljih svjetskih košarkaša.

teletovic-netsi1

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine priznaje da je konkurencija na koju je naišao ne samo na utakmicama NBA lige (njegovi Bruklin netsi odigrali su ih šest u predsezoni), već i treninzima žestoka i da predstavlja sasvim novu dimenziju u odnosu na iskustva u Evropi, gdje je, podsjetimo, prošlu sezonu završio kao prvi strijelac elitnog kontinentalnog takmičenja, Eurolige, te je izabran u najbolju petorku španskog prvenstva, kao lider ekipe Caja Laboral.

Fizički jači

No, naš se košarkaš za sada dobro “tuče” s konkurencijom u ekipi. Kako su primijetlii američki novinari, na jednom od posljednjih treninga, Mirza je “pucao iz svih oružja”.

– Dugo sam igrao u Evropi, ali ovdje je sve drugačije. Igrači su fizički mnogo jači, žele da te “posjeduju”, ne daju ti da se slobodno krećeš u napadu, ali meni to perfektno odgovara. Svi žele da napreduju, kao i ja, zabavno je – ističe 27-godišnji košarkaš (206 centimetara), koji je u Ameriku stigao kao ponajbolja “četvorka” Starog kontinenta, i dodaje:

– Jedna stvar je sigurna, a to je da u životu ništa ne ide glatko i da se za sve moraš boriti.

Tteletovic-brooklyneletović kaže da se u proteklih nekoliko sedmica prilagodio na novu sredinu, ulogu u ekipi, a kao nešto na što se mora navići i što predstavlja bitnu razliku u odnosu na Evropu navodi nekoliko NBA pravila.

– Ovdje postoje pravila o ofanzivne i defanzivne tri sekunde, četvrtine su dvije minute duže, mnogo je više prekida zbog tajm-auta… Potrebno je neko vrijeme da se uklopim. Vjerujem da će biti dobro – ističe Teletović.

Kao što smo ranije pisali, očekuje se da će Teletović, barem na početku sezone, biti rezerva startnom krilnom centru Krizu Hemfrizu (Chris Humphries), a zbog odličnih šuterskih mogućnosti nije isključeno da će ga trener “Mrežica” Ejveri Džonson (Avery Johnson) koristiti i na poziciji niskog krila.

Netsi u novu sezonu, koja zvanično počinje danas, ali će oni prvi meč odigrati 1. novembra protiv gradskog rivala Niksa (Bruklin je predgrađe Njujorka), ulaze s ogromnim ambicijama.

Milijarda dolara

Ruski milijarder i novi vlasnik kluba Mihail Prohorov ovog ljeta uložio je 300 miliona dolara u igrače i sufinansirao izgradnju milijardu dolara vrijedne dvorane “Barclays Center”, sve s jednim ciljem – da Netsi postanu NBA prvaci.

Rok je tri godine, na koliko je Teletović u julu i potpisao ugovor s klubom koji je Prohorov na kraju prošle sezone iz Nju Džersija “preselio” u Njujork.

Iskustvo s uraganom

Govorio je Teletović i o iskustvu s olujnim nevremenom i uraganom Sandy, koji prijeti gradovima na američkoj istočnoj obali.

– Prvi put sam doživio takvo nešto, bio sam malo nervozan, jer živim pored rijeke, kao da je prošao samo nekoliko metara od mene – kaže Teletović koji je potvrdio da su mu se u Americi priključili supruga i djeca.

Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: