Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Suspendovane sudije zbog skandalozne odluke koja bi mogla utjecati na plasman u našoj grupi

Preuzmite sliku

Sudijska trojka utakmice između Litvanije i Njemačka neće ponovo suditi ​​utakmice na Eurobasketu nakon što su suspendovani od FIBA-e zbog nevjerovatnog propusta na pomenutom meču.

Italijan Manuel Mazzoni i dva Poljaka, Wojciech Liszka i Michal Proc napravili su zaista nesvakidašnju grešku koja je utjecala na tok utakmice i na kraju bi mogla biti važna za konačan plasman u grupi u kojoj je i naša reprezentacija.

Tokom jučerašnjeg duela u Kelnu, litvanska zvijezda Jonas Valančiunas izborio je faul Maodoa Loa i nagrađen je sa dva slobodna bacanja. Nekoliko sekundi kasnije, selektor Njemačke Gordon Herbert dobio je tehničku grešku zbog prigovora.

Prema pravilima FIBA-e, slobodno bacanje za tehničku grešku treba da se izvede prije dva bacanja za faul pri šutu. Međutim, izvedena su samo dva slobodna bacanja za “regularnu” grešku. Valančiunas je oba promašio, a Nijemci su uhvatili odbijenu loptu.

Litvanija je izgubila utakmicu rezultatom 109:107 nakon trilera u dva produžetka, što znači da je jedno slobodno bacanje moglo promijeniti ishod utakmice.

Košarkaš Litvanije Mindaugas Kuzminskas potvrdio je poslije utakmice da je stručni štab Litvanaca pokušao da upozori zvaničnike na skanadloznu odluku, ali ništa nije urađeno po tom pitanju.

“Njihov trener ili njihova klupa dobili su tehničku, a mi nismo dobili to slobodno bacanje”, rekao je Kuzminskas nakon utakmice.

“Nakon što su naši treneri počeli protestirati, komesar je samo sjedio sav crven i ništa nije radio po tom pitanju”, dodao je.

Litvanija je nakon utakmice uputila i zvanični protest zbog velikog sudijskog propusta, ali FIBA ​​ga je odbacila jer je uručen van predviđenog vremena od 60 minuta nakon utakmice, piše Klix.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,