Slučaj „Marijan": Epilog na arbitraži FIBA?!
Foto: Tuzlanski.ba

Došao je prije dvije godine kao velika perspektiva OKK Sloboda, a prije nekoliko dana bez riječi je napustio Klub i saigrače. Riječ je Nikoli Marijanu (208 cm, 1995. godište), juniorskom reprezentativcu BiH čiji bi naprasni odlazak mogao svoj epilog dobiti na Arbitraži FIBA?!

marijanMladi centar doveden iz Sombora (Srbija) bez pozdrava je napustio Tuzlu, no prema riječima Aida Berbića, predsjednika Skupštine OKK Sloboda, prošla su vremena kada su košarkaši odlazili u druge sredine kako im se prohtije:

Nikola je 26. februara napunio 18 godina i u roku osam dana mu je ponuđen novi ugovor za koji se on nikada nije izjasnio hoće li ga ili neće potpisati. Prije nekoliko dana njegov otac je došao po njega i odveo ga kući. Nikome se nije javio, a čak ga nisu mogli dobiti ni ljudi iz KS BiH jer se trebao javiti na okupljanje reprezentacije", objašnjava Berbić, te dodaje kako će klub koji Marijana bude želio vidjeti u svojim redovima Slobodi morati platiti visoko obeštećenje:

Mi sa njim imamo ugovor zaključen još prije dvije godine i koji je deponovan u KS BiH. Ukoliko ga neki klub želi moraće nam platiti obeštećenje od nekoliko stotina hiljada eura. U suprotnom, prema propisima, ovog igrača bi mogla zadesiti četverogodišnja zabrana igranja košarke. Mislim da je ovdje riječ o menadžerskim poslovima, no mi u klubu smo od samog početka odlučili da ćemo učiniti sve kako bismo se zaštitili od ovakvih pojava. Čak i do mogućnosti da se ovaj slučaj razriješi u samoj FIBA!".

U Slobodi su razočarani Marijanovim postupkom, a kako saznajemo od izvora bliskih Klubu, mladi centar se baš i nije pokazao kao veliki radnik. Česta izbjegavanja treninga, žaljenje na povrede razne prirode, samim tim i slabe igre na utakmicama brzo su mu umanjile minutažu u timu. Od najperspektivnijeg košarkaša brzo je stigao do klupskog promašaja.

Ovo nam je velika škola", ustvrdiće na kraju razgovora Berbić.

J. J. / Tuzlanski.ba