Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija je prvi finalista Evropskog košarkaškog prvenstva

Preuzmite sliku

Košarkaška reprezentacija Slovenije večeras je u Istanbulu ispisala svoju novu košarkašku historiju, te slavila pobjedu nad reprezentacijom Španije i time se plasirala u finale Evropskog košarkaškog prvenstva.

Od samog početka večerašnje utakmice, bilo je jasno da četa Sergia Scariola nije u dobrom ritmu i da će teško moći parirati Slovencima koji su imali praktično perfektan turnir. Već nakon prve četvrtine, Slovenija je vodila rezultatom 25:19, a svoje vodstvo je uspjela zadržati do poluvremena, na kojem je vodila sa 49:45.

Susret je nastavljen u nevjerovatnom ritmu Slovenaca, koji su treću četvrtinu odigrali gotovo perfektno i prelomili su praktično meč u svoju korist u ovom dijelu. Slovenija je vodila nakon treće četvrtine rezultatom 73:57. Do kraja meča Špancima je ostalo samo da pruže ruku boljem od sebe i čestitaju Slovencima na sasvim zasluženom ulasku u finale.

Meč je okončan rezultatom 92:72 za Sloveniju. Najefikasniji igrač Slovenaca bio je Goran Dragić sa 15 poena, 6 skokova i 5 asistencija. Anthony Randolph je zabilježio 15 poena, te 3 skoka i 2 asistencije. Kod Španaca, najbolji je bio Pau Gasol sa 16 poena i 6 skokova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje