Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skupština KS BiH: Izabrati predsjednika, UO, generalnog sekretara, odblokirati izbor selektora

Preuzmite sliku

Skupština Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KS BiH) biće održana u petak s početkom u 12 sati u Zenici, gdje bi nakon više odlaganja trebali biti izabrani predsjednik, generalni sekretar i preostali članovi Upravnog odbora ove sportske institucije na državnom nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbor predsjednika, nakon ostavke Elmedina Konakovića, dogovorit će košarkaški čelnici iz bh. entiteta Republika Srpska i njihov prijedlog bi bez ikakvih problema trebao biti verifikovan na sjednici Skupštine KS BiH. Odnosno, ova funkcija bi po sistemu rotacije trebala pripasti Borisu Spasojeviću. Problema ne bi trebalo biti niti sa izborom tri člana Upravnog odbora KS BiH iz reda hrvatskog naroda, čime bi bh. “košarkaška vlada” trebala biti popunjena, te mogla početi raditi i donositi odluke na osnovu Statuta.

– Čovičković podrškom ratnom zločincu Karadžiću eliminisao sam sebe –

Međutim, najviše bure moglo bi biti oko izbora generalnog sekretara koji će biti biran poslije ostavke Haruna Mahmutovića, koji posljednjih dana radi u tehničkom mandatu. Kandidati za prvog operativca bh. košarke trebali bi biti Dubravko Barbarić, Ademir Zurapović, Zdravko Kurilić i Brane Čovičković. Ipak, posljednje spomenuti, iako se prvobitno ubrajao među favorite, nema gotovo nikakvih šansi da bude izabran.

Čovičković je putem društvene mreže Facebook veličao ratnog zločinca Radovana Karadžića, nakon što je prvi predsjednik RS prošlog četvrtka pred Međunarodnim sudom u Haagu osuđen na 40 godina zatvora zbog odgovornosti za počinjeni genocid u Srebrenici, udruženi zločinački pothvat, zločine protiv čovječnosti…

Radi šovinističkog gesta za Čovičkovića, prema najavama, neće glasati bošnjački i hrvatski delegati u Skupštini KS BiH, čime on neće moći sakupiti dovoljan broj glasova, odnosno konsenzusa po pitanju njegovog izbora za generalnog sekretara, kako sada stvari stoje, neće biti. Shodno tome, Mahmutovićevog nasljednika članovi Skupštine KS BiH, očito, tražit će među ostalim kandidatima.

Ono što je posebno bitno je da izborom, tj. popunom Upravnog odbora KS BiH napokon trebao bi biti odblokiran proces izbora selektora muške seniorske košarkaške reprezentacije. Naredne sedmice novoformirani UO trebao bi se sastati, pa izabrati selektora. Kao najozbiljniji kandidati i prema prijedlogu Stručnog savjeta KS BiH spominju se trener bh. prvaka Igokee Dragan Bajić (i sam član Stručnog savjeta KS BiH), Damir Mulaomerović, šef stručnog štaba Cibone, i Željko Lukajić.

“Vjerujem, nadam se, odnosno neophodno je da se selektor što prije izabere kako bismo mogli početi praviti program priprema pred start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Mail mi je pretrpan ponudama za odigravanje pripremnih utakmica, učešće na turnirima, jer smo posljednjih godina napravili dobre rezultate u svim konkurencijama i postali smo primamljivi mnogima koji žele odmjeravati snage sa nama. Isto tako, Upravni odbor mora donijeti odluku i sa koliko ćemo reprezentacija nastupati ubuduće. Moraju nam reći i sa koliko novca raspolažemo da bismo znali šta nam je raditi”, rekao je za Anadolu Agency Igor Stojanović, direktor košarkaških reprezentacija BiH.

– Moguća i potpuna blokada rada – 

Ukoliko ni u petak ne bude izabran Upravni odbor, kao i predsjednik KS BiH, a dosadašnji generalni sekretar Harun Mahmutović se povuče sa funkcije (trenutno u tehničkom mandatu i obećao da će ostati do izbora novog sekretara) može doći do potpuno blokade rada Saveza. Naime, u tom slučaju bez predsjednika i generalnog sekretara KS BiH niko ne bi imao mogućnost potpisa bilo kojeg akta, pa bi npr. i neka od reprezentacija mogla biti uskraćena prijave na neko od takmičenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: